Neuroinflammation

Organisation: forskargrupp

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Neurovetenskaper
  • Immunologi inom det medicinska området
  • Cell- och molekylärbiologi

Beskrivning

Vi studerar funktionen av hjärnans inflammatoriska celler, de så kallade mikrogliacellerna, vid olika hjärnsjukdomar. Vi tror att kunskapen om hur mikrogliaceller kommunicerar och aktiveras genom immunomodulatoriska ämnen och vesiklar är en viktig del i framtida behandlingar av neurodegenerativa sjukdomar. Vi tittar specifikt på hur mikrogliaceller påverkas av Abeta-plack som ansamlas i hjärnan hos Alzheimerpatienter. Vi studerar även hur mikrogliacellerna påverkas av alphasynuclin, ett protein som är kopplat till Parkinsons sjukdom. Ett av våra andra forskningsområden är fysisk träning, som anses vara en viktig del för behandlingar av flera sjukdomar i hjärnan. Vi undersöker dess betydelse för den skadade hjärnan. Vår grupp studerar även hur en ny cellsorteringsteknik, akustofores, kan tillämpas inom neurovetenskapen.

Senaste forskningsoutput

Szepesi, Z., Oscar Manouchehrian, Sara Bachiller & Tomas Deierborg, 2018 sep 27, I : Frontiers in Cellular Neuroscience. 12, 323

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikel

Yiyi Yang, Antonio Boza Serrano, Christopher Dunning, Clausen, B. H., Lambertsen, K. L. & Tomas Deierborg, 2018 maj 28, I : Journal of Neuroinflammation.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (60)