Emil StjernholmDoktorand

Forskning

Min avhandling studerar den svenska kritikern, regissören och forskaren Gösta Werners (1908-2009) filmskapande. Fokus läggs därmed på tre specifika fält inom vilka Werner verkade under sin karriär: experimentfilmen, långfilmen, och, i synnerhet, beställningsfilmen.

Under fyrtio- och femtiotalet var Werner och många andra konstnärligt ambitiösa filmskapare, som exempelvis Arne Sucksdorff, Alex. Jute och Egil Holmsen, ofta förpassade till beställare för finansiering av sina filmprojekt. På beställning regisserade Werner dels en lång rad filmer som dokumenterade och kommunicerade industriprocesser, men även mer konstnärligt orienterade filmer där han tilläts experimentera med filmen som uttryckssätt. Med sina filmer, som Tåget (1948), Att döda ett barn (1953), och Skymningsljus (1954), kom Werner att bli en av Sveriges få internationellt erkända kortfilmsregissörer. Dessa filmer nådde dessutom en månghövdad och mångskiftande publik: från arbetsplatser och skolor till internationella filmfestivaler.

Projektet har två mål: det första är att få en klarare bild av Werners filmskapande och hans föränderliga ställning inom den svenska filmindustrin; det andra är att placera dessa negligerade filmer i en kulturell kontext och därmed förbättra vår insikt i den logik som präglade kortfilmsproduktionen under 40- och 50-talet.

Senaste forskningsoutput

Emil Stjernholm 2017

Forskningsoutput: KonferensbidragKonferenspaper, ej i proceeding/ej förlagsutgivet

Visa alla (37)