Vad är det att åldras? : en etnologisk studie av åldrande, kropp och materialitet

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Standard

Vad är det att åldras? : en etnologisk studie av åldrande, kropp och materialitet. / Alftberg, Åsa.

Lunds universitet, 2012. 176 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (monografi)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - THES

T1 - Vad är det att åldras? : en etnologisk studie av åldrande, kropp och materialitet

AU - Alftberg,Åsa

N1 - Defence details Date: 2012-09-21 Time: 10:15 Place: Sal 201, Kulturanatomen, Biskopsgatan 7, Lund External reviewer(s) Name: Beatriz, Lindqvist Title: Docent Affiliation: Södertörns högskola ---

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Popular Abstract in Swedish Alla människor åldras, och denna avhandling berör äldre människors åldrande. Vad händer när kroppen åldras och förändras? Hur påverkas vardagliga händelser och situationer? Avhandlingen visar att det är inte bara kroppen som förändras. Som äldre person måste man också hantera de föreställningar som finns om att vara gammal. Vanligtvis tänker vi på åldrande och ålderdom som detsamma som sjukdom och ohälsa. Det påverkar hur människor ser på att bli äldre och hur man ska leva som pensionär. En annan viktig föreställning är att vi ska vara aktiva och leva hälsosamt för att motverka åldrandet. Men erfarenheten av att åldras handlar också om att möta vardagliga situationer på nytt sätt. Självklara rutiner, ting och platser blir synliga och något som man måste reflektera över. Vardagen blir en måttstock på hur mycket personen har åldrats. Dagliga rutiner och föremål används för att mäta vad man fortfarande klarar av och har stor betydelse för upplevelsen av den egna identiteten, att man kan fortsätta vara sig själv. Att åldras lyfter fram existentiella frågor om identitet och självbild, frågor som formas av kulturella föreställningar, normer och värderingar. Avhandlingen bygger på intervjuer med kvinnor och män mellan åttio och nittio år och diskuterar hur kulturella föreställningar och normer tillsammans med kroppsliga förändringar formar upplevelsen av åldrande och hög ålder.

AB - Popular Abstract in Swedish Alla människor åldras, och denna avhandling berör äldre människors åldrande. Vad händer när kroppen åldras och förändras? Hur påverkas vardagliga händelser och situationer? Avhandlingen visar att det är inte bara kroppen som förändras. Som äldre person måste man också hantera de föreställningar som finns om att vara gammal. Vanligtvis tänker vi på åldrande och ålderdom som detsamma som sjukdom och ohälsa. Det påverkar hur människor ser på att bli äldre och hur man ska leva som pensionär. En annan viktig föreställning är att vi ska vara aktiva och leva hälsosamt för att motverka åldrandet. Men erfarenheten av att åldras handlar också om att möta vardagliga situationer på nytt sätt. Självklara rutiner, ting och platser blir synliga och något som man måste reflektera över. Vardagen blir en måttstock på hur mycket personen har åldrats. Dagliga rutiner och föremål används för att mäta vad man fortfarande klarar av och har stor betydelse för upplevelsen av den egna identiteten, att man kan fortsätta vara sig själv. Att åldras lyfter fram existentiella frågor om identitet och självbild, frågor som formas av kulturella föreställningar, normer och värderingar. Avhandlingen bygger på intervjuer med kvinnor och män mellan åttio och nittio år och diskuterar hur kulturella föreställningar och normer tillsammans med kroppsliga förändringar formar upplevelsen av åldrande och hög ålder.

KW - ageing

KW - old age

KW - culture

KW - health

KW - body

KW - materiality

KW - everyday life

KW - routines

KW - phenomenology

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-7473-341-9

PB - Lunds universitet

ER -