EU, framtiden och språken - flerspråkighet i politik och praktik

Activity: Participating in or organising an eventOrganisation of workshop/ seminar/ course

Description

Vad innebär EUs flerspråkighetspolitik? Har den tjänat sitt syfte och hur kommer den att utvecklas? Hur blir det med engelskan i framtiden? Och kan alla bli flerspråkiga bara man vill?

I maj inledde EU-kommissionen en årslång konferens om Europas framtid. Tanken var att ”öppna en ny arena för debatt med medborgarna för att diskutera de utmaningar och prioriteringar som Europa står inför”. En första fråga någon kanske ställer sig är på vilket språk vi ska diskutera. EU har 24 officiella språk och språken är på många sätt det tydligaste exemplet på EUs devis ”enade i mångfalden”.

I politiken har EUs flerspråkighet betraktats både som ett hinder för ett transnationellt demokratiskt arbete och som en fundamental nödvändighet för att EU överhuvudtaget skall kunna fungera.

I praktiken har engelska varit Europas lingua franca men i post-Brexit EU är det fler medborgare som har svenska eller ungerska som modersmål än engelska. Parallellt har forskningen gjort stora framsteg om flerspråkighetens utveckling hos individen, dess möjligheter och dess begräsningar.
Period2021 Nov 16
Event typeSeminar
LocationLundShow on map
Degree of RecognitionNational

Subject classification (UKÄ)

  • Social Sciences
  • Languages and Literature