Alternativ finansiering och organisering av transportinfrastrukturen - inom nuvarande regelverk

Project: Research

Project Details

Description

Trafikverket behöver löpande ha en god kännedom om utveckling av området alternativ och innovativ finansiering och organisering av transportinfrastrukturen för att effektivt kunna nå transportpolitikens mål. Diskussionen om alternativ finansiering av transportinfrastrukturen tar ofta sin utgångspunkt i lösningar som tillämpas i andra länder och/eller sektorer, men som i begränsad utsträckning kan tillämpas av Trafikverket. Samtidigt finns relativt omfattande outforskade möjligheter att på olika nivåer i transportinfrastrukturen, och i olika tidsperspektiv utnyttja det gällande regleringsmässiga utrymmet för alternativ finansiering och organisering. Här finns en kunskapsbrist som delvis har sin grund i att flera av frågeställningarna är mycket komplexa till sin natur. Regleringar (t ex EU-rätt, äganderätt, markåtkomst, ersättningsfrågor mm), makroekonomiska och finansiella förutsättningar (t ex vilka objekt är kommersiellt intressanta i en ändrad räntemiljö) samt geopolitiska
överväganden (t ex risker med ”fel” ägare). Flera aspekter möts som gör frågorna
svårbedömda i mer konkreta situationer.

Ett fortsatt kartläggnings- och utredningsarbete krävs för att utarbeta metoder och modeller för hur det befintliga utrymmet för alternativ finansiering och organisering kan utnyttjas. Detta projekt syftar till att samla in och analysera aktuell forskning från Sverige och andra jämförbara länder till hur alternativ finansiering och organisering kan arrangeras på för att upprätthålla och utveckla Trafikverkets områdeskunskap. Projektet kommer även att samla in erfarenheter från aktörer som har arbetat konkret med alternativ finansiering och organisering av infrastruktur. Studien kommer att bedrivas med tre huvudsakliga perspektiv:

1. Teoretisk nivå. För att sätta fokus på rätt frågeställningar inleds arbetet med att i en kontext av transaktionskostnader, rättsekonomi och institutionell ekonomi beskriva problemområdet. Vidare kommer aktuell forskning om alternativ finansiering och organisering av infrastrukturen att sammanfattas. I denna del kommer även lärdomar från andra infrastrukturslag av alternativ finansiering och organisering att belysas. Projektet syftar till att titta på skillnader mellan olika för- och nackdelar med olika former av alternativ finansiering och organisering (t ex skillnader mellan koncessioner och ägande). Teoridelen kommer även att belysa skillnader mellan olika aktörer (t ex pensionsfonder, infrastrukturfonder) som blir involverade vid ev alternativ finansiering och organisering.

2. Finansiering av ny infrastruktur med olika systemnivå:
a. Nya projekt på övergripande systemnivå. Vad innebär alternativ
finansiering och organisering på en högre systemnivå i transportinfrastrukturen, t ex kopplat till större nationella/nordiska järnvägsprojekt
b. Vad innebär alternativ finansiering och organisering för nya projekt på
delprojektnivå och större åtgärder som etableringen av järnvägsstationer
eller godstransportnoder?

3. Vad innebär alternativ finansiering och organisering för befintl3iga system,
som järnvägar, broar och tunnlar på vägsystemet och stationer/noder. När och
under vilka förutsättningar kan det t ex vara motiverat att släppa in nya aktörer
som ägare/delägare?

Projektet kommer att genomföras av Avdelningen för Fastighetsvetenskap vid
institutionen för Teknik och Samhälle, LTH och i nära samarbete med Trafikverket för att säkerställa att insikter från projektet kommer Trafikverket till del.
StatusFinished
Effective start/end date2023/05/012024/09/14

Funding

  • Swedish Transport Administration

Subject classification (UKÄ)

  • Economics