Area-based risk and vulnerability assessment

Project: Research

Project Details

Description

Svenska kommuner har ansvar för samhällsviktiga uppgifter och verksamheter under normala förhållanden såväl som vid extraordinära händelser. Oavsett en situations omfattning måste en kommun klara av att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och tillgodose behovet av information och stöd. En kommun har ett geografiskt områdesansvar och ska analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i fredstid och hur dessa kan påverka den egna verksamheten. Det är kommunens uppgift att identifiera och värdera risker, sårbarheter och kritiska beroenden inom sitt geografiska ansvarsområde (MSB245 s.29 f).

Syftet med denna rapport och vägledning är att beskriva ett arbetssätt, Områdesbaserad risk- och sårbarhetsanalys (ORSA), för kommuner och andra aktörer som vill använda geografisk information och analys som stöd och utveckling av sitt RSA-arbete. RSA används här som ett samlingsbegrepp för risk- och sårbarhetsanalyser, handlingsprogram för olycksförebyggande verksamhet samt annat krisberedskapsrelaterat arbete. ORSA anknyter till kommuners ansvar inom lagstiftningarna LEH och LSO.2 Vägledningen vänder sig både till kommuner som använder geografiska informationssystem (GIS) i sitt RSA-arbete eller planerar att göra det.

Genom ORSA utförs analyser i samverkan för att komma fram till riskförebyggande åtgärder och förbättrad krishanteringsförmåga. Inom ORSA täcks de flesta risktyper in, allt från tekniska till sociala. De flesta av dessa risker kan positioneras på kartor och kombineras med andra lägesrelaterade objekt som måste skyddas eller anses vara samhällsviktiga, t.ex. befolkningsgrupper och sjukhus. Kombinationen av geografisk information skapar en visuell och analytisk utgångspunkt som spänner över aktörs- och förvaltningsgränser. Översvämning modellerat med GIS och illustrerat på kartor visar till exempel vilka skyddsvärda verksamheter som hotas. Utsläpp av farligt gods på en specifik plats på en karta visar vilka näraliggande vattentäkter som kan förorenas och miljöer som kan drabbas. Karterade koncentrationer av brott visar var brottsförebyggande åtgärder bör sättas in.
Framställningen av ORSA har skett i projektform och som en samverkan mellan Malmö Högskola, Lunds universitet, Länsstyrelsen Skåne och kommunerna Klippan, Åstorp, Hässleholm och Perstorp. Pilotkommunerna har olika erfarenheter av att använda geografisk information och i synnerhet inom ramen för sina RSA-arbeten. Arbetsgången har varit att forskare från Malmö Högskola och Lunds Universitet har arbetat fram geografiska exempelanalyser inriktade mot olika teman som sedan presenterats och diskuterats i pilotkommunerna.
AcronymORSA
StatusFinished
Effective start/end date2012/01/012013/10/30

UKÄ subject classification

  • Human Geography
  • Social Sciences