En rättvis omställning till en hållbar kommun (JUSUMU)

Project: Research

Project Details

Description

Omställningen till socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara samhällen som just nu pågår världen över inbegriper omvälvande förändringar av samhällets grundvalar och etablerade handlingsnormer. För att den ska bli framgångsrik, samt uppfattas som demokratiskt legitim och etiskt försvarbar måste beslutsfattare försäkra sig om att politiska styrmedel åtnjuter ett folkligt stöd. Det har gjort att sociala rättviseaspekter har hamnat i fokus i akademisk litteratur. Tidigare studier har visat att om klimatpolitiska styrmedel upplevs som orättvisa så minskar dess folkliga stöd, vilket kan leda till att hela klimatomställningens legitimitet ifrågasätts.

Många beslutsfattare, i synnerhet på lokal och kommunal nivå, upplever det som svårt att integrera rättviseaspekter i klimatpolitiska strategier och har svårt att navigera mellan olika slags motstånd som klimatomställningen kan generera. Det finns ett glapp mellan idealen om en rättvis omställning och lokala praktiker där dessa ska omsättas. Mer konkret behövs verktyg för att identifiera vilka upplevda orättvisor som är relevanta och särskilt viktiga att förebygga. Det behövs också vägledning kring hur lokalbefolkningen och näringslivet kan inkluderas i en dialog kring vad som är ett gott liv i en fossilfri framtid.

Detta projekt är ett samarbete mellan Lunds universitet och Falköpings kommun kring en undersökning av betydelsen och vikten av rättvisa i omställningen till hållbara kommuner. Falköping har nyligen antagit en ambitiös klimatstrategi och uttryckt en ambition om att integrera social hållbarhet i klimatarbetet, men också vädjat om stöd för att utveckla mer konkreta sätt för att arbeta med klimaträttvisa på lokal nivå. Projektet syftar till att kombinera teoretiska insikter kring rättvisans roll och betydelse i klimatsammanhang med praktiska erfarenheter kring utmaningar som klimatomställningen kan leda till på lokal nivå.

Projektets parter har tillsammans identifierat tre utmaningar som Falköpings klimatarbete står inför och som detta projekt kommer fokusera på: att minimera utsläppen från transporter på en plats med starka normer kring bilkultur, att ta steg mot en hållbar kött- och mjölkproduktion och konsumtion på en plats där existerande former för detta är en viktig del av en lokal identitet, samt att skapa inkluderande och rättvisa processer för utbyggnad av förnybar energi och återställande av våtmarker. Med hjälp av intervjuer och fokusgrupper med medborgare och kommunanställda kommer projektet undersöka betydelsen av rättvisa i klimatpolitiska beslut på lokal nivå, samt formulera lösningar som adresserar liknande problem också i andra kommuner och städer, i Sverige och internationellt. De lösningar som åsyftas handlar bland annat om insikter kring vilka slags stödjande insatser som är viktiga att sätta in, möjliga synergieffekter där klimatpolitik också främjar social rättvisa, samt kunskap om målkonflikter för att därmed bättre kunna navigera mellan rättvisa och effektivitet.
StatusActive
Effective start/end date2024/01/012025/12/31

Collaborative partners

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 8 - Decent Work and Economic Growth
  • SDG 9 - Industry, Innovation, and Infrastructure
  • SDG 10 - Reduced Inequalities
  • SDG 11 - Sustainable Cities and Communities
  • SDG 12 - Responsible Consumption and Production
  • SDG 13 - Climate Action