Pingvinliv

Research output: Book/ReportBookPopular science

Abstract

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken. De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.

Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen. De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.

Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och - framför allt - se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!
Original languageSwedish
PublisherNorstedts Förlag
Number of pages191
ISBN (Print)9113016288
Publication statusPublished - 2006

Bibliographical note

Fotograf: Brutus Östling

The information about affiliations in this record was updated in December 2015.
The record was previously connected to the following departments: Department of Ecology (Closed 2011) (011006010), Animal Ecology (Closed 2011) (011012001)

Subject classification (UKÄ)

  • Ecology

Cite this