Pollinatörer i insådda ettåriga blomremsor: - en fältundersökning av förekomsten av blombesökande insekter i insådda blommande remsor i tre slättbygdsområden i Sverige 2011-12

Maj Rundlöf, Sören Eriksson

Research output: Book/ReportReportResearch

Abstract

Slättbygdslandskap saknar i stort födoresurser för pollinerande insekter. Insådd av blommande remsor har blivit allt vanligare runtom i Europa, som en del av ländernas miljöstödsprogram och som ett sätt att öka tillgången på blomresurser. Länder som England, Österrike och Tyskland har exempelvis miljöstöd för blommande remsor. Flera andra länder, bl.a. Sverige har ersättning för blommande ytor som exempelvis trädor, vilka får sås in med en pollen/nektarbefrämjande gröda det första året. Tanken är att de delvis ska kompensera för det bortfall av blomning som de senaste årtiondena ägt rum i våra intensivt brukade jordbruksområden. Blommande remsor och liknande ytor har i majoriteten av studier hyst högre tätheter av pollinatörer och andra organismgrupper än vad rena spannmålsfält gjort.

Den här studien har undersökt hur olika pollinatörer utnyttjar insådda remsor av ettåriga örter i intensivt odlade jordbruksområden i tre regioner i Sverige. Fyra olika örter, honungsört (Phacelia tanacetifolia), perserklöver (Trifolium resupinatum), fodervicker (Vicia sativa) och blålupin (Lupinus angustifolius) har såtts in i vårsådda fält i åkerdominerade jordbrukslandskap. Antalet pollinatörer, humlor, tambin, fjärilar, solitära bin och blomflugor, har inventerats vid tre-fem tillfällen under juni till augusti säsongerna 2011-12.

Resultaten visade att blomremsorna lockade stora mängder pollinatörer, men att örterna skiljde sig åt i attraktionskraft. Honungsört och perserklöver lockade flest humlor, sett till både art- och individantal. Tambin och fjärilar föredrog perserklövern. Blomflugorna uppvisade ingen preferens för någon av de insådda örterna. Fodervicker och blålupin lockade däremot få pollinatörer. Mängden pollinatörer i remsorna ökade med ökande blomfrekvens. Perserklöver och honungsört blommade mest och kompletterade varandra bra i blomningstidpunkt, då perserklövern började blommade senare och fortsatte långt in i augusti. Honungsörten var mest pålitlig odlingsmässigt, för att hålla nere ogräs.
Original languageSwedish
Number of pages31
Publication statusPublished - 2012

Subject classification (UKÄ)

  • Ecology (including Biodiversity Conservation)
  • Environmental Sciences and Nature Conservation (including Biodiversity)

Cite this