Att hantera historia med ett öga stängt: samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter

Research output: ThesisLicentiate Thesis

Standard

Att hantera historia med ett öga stängt : samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. / Rosenlund, David.

Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet, 2011. 204 p.

Research output: ThesisLicentiate Thesis

Harvard

APA

Rosenlund, D. (2011). Att hantera historia med ett öga stängt: samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet.

CBE

Rosenlund D. 2011. Att hantera historia med ett öga stängt: samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet. 204 p.

MLA

Rosenlund, David Att hantera historia med ett öga stängt: samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet. 2011.

Vancouver

Rosenlund D. Att hantera historia med ett öga stängt: samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet, 2011. 204 p.

Author

Rosenlund, David. / Att hantera historia med ett öga stängt : samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter. Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet, 2011. 204 p.

RIS

TY - THES

T1 - Att hantera historia med ett öga stängt

T2 - samstämmighet mellan historia A och lärares prov och uppgifter

AU - Rosenlund, David

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Popular Abstract in SwedishI denna licentiatavhandling undersöks för det första de redskap för atthantera historia som samhället vill att eleverna skall tillgodogöra sig. För det andra kastar den ljus över i vilken utsträckning eleverna ges möjlighet att tillgodogöra sig dessa redskap. I undersökningen jämförs lärares skriftliga instruktioner för insamlande av bedömningsunderlag, till exempel prov och uppgifter, med kursplanen för historia A.Resultaten visar på en låg grad av samstämmighet mellan detlärarkonstruerade materialet och de mål och kriterier som anges i kursplanen. I ljuset av historiedidaktisk forskning framkommer i materialetmönster i fråga om hur lärarna i undersökningen hanterar historieämnet.För att förstå orsakerna till de funna mönstren intervjuas fem lärare.Intervjuerna tillsammans med undersökningens övriga resultat ger vidhanden att lärarnas ämneskonstruktion är en central faktor.

AB - Popular Abstract in SwedishI denna licentiatavhandling undersöks för det första de redskap för atthantera historia som samhället vill att eleverna skall tillgodogöra sig. För det andra kastar den ljus över i vilken utsträckning eleverna ges möjlighet att tillgodogöra sig dessa redskap. I undersökningen jämförs lärares skriftliga instruktioner för insamlande av bedömningsunderlag, till exempel prov och uppgifter, med kursplanen för historia A.Resultaten visar på en låg grad av samstämmighet mellan detlärarkonstruerade materialet och de mål och kriterier som anges i kursplanen. I ljuset av historiedidaktisk forskning framkommer i materialetmönster i fråga om hur lärarna i undersökningen hanterar historieämnet.För att förstå orsakerna till de funna mönstren intervjuas fem lärare.Intervjuerna tillsammans med undersökningens övriga resultat ger vidhanden att lärarnas ämneskonstruktion är en central faktor.

KW - History education

KW - history

KW - assessment

KW - alignment

KW - subject construction

M3 - Licentiatavhandling

SN - 978-91-978899-1-9

PB - Forskarskolan i historia och historiedidaktik, Lunds universitet

ER -