Bebyggelsens mångfald. En studie av södra Hallands järnåldersgårdar baserad på arkeologiska och historiska källor

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Bebyggelsens mångfald. En studie av södra Hallands järnåldersgårdar baserad på arkeologiska och historiska källor. / Carlie, Lennart.

Almqvist & Wiksell International, 1999. 167 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Carlie L. Bebyggelsens mångfald. En studie av södra Hallands järnåldersgårdar baserad på arkeologiska och historiska källor. Almqvist & Wiksell International, 1999. 167 p. (Hallands länsmuseers skriftserie).

Author

RIS

TY - THES

T1 - Bebyggelsens mångfald. En studie av södra Hallands järnåldersgårdar baserad på arkeologiska och historiska källor

AU - Carlie, Lennart

N1 - Defence details Date: 1999-11-26 Time: 10:15 Place: Carolinasalen External reviewer(s) Name: Säfvestad, Ulf Title: FD Affiliation: Riksantikvarieämbetet, UV Syd, Lund ---

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Popular Abstract in Swedish Den centrala punkten i avhandlingen är det faktum att redan under järnåldern har det varit möjligt att urskilja olika lokala särdrag i ett arkeologiskt material. För såväl gravar som hus har man varit noga med att följa det egna närområdets traditioner. Erfarenheterna från Halland visar att trots likartad ekonomi har husen men också det synliga gravskicket varierat betydligt bara med någon mils avstånd. En företeelse som livligt diskuterats inom den arkeologiska forskningen är huruvida boskapen har varit stallade under järnåldern. Flera forskare menar att så varit fallet men mina egna iakttagelser visar att husen under järnåldern varit alltför små för att rymma såväl boskap som allt det foder som erfordras. Även befolkningsunderlaget har varit alltför begränsat för att kunna genomföra de sysslor som är förknippade med vinterförvaring av djur.

AB - Popular Abstract in Swedish Den centrala punkten i avhandlingen är det faktum att redan under järnåldern har det varit möjligt att urskilja olika lokala särdrag i ett arkeologiskt material. För såväl gravar som hus har man varit noga med att följa det egna närområdets traditioner. Erfarenheterna från Halland visar att trots likartad ekonomi har husen men också det synliga gravskicket varierat betydligt bara med någon mils avstånd. En företeelse som livligt diskuterats inom den arkeologiska forskningen är huruvida boskapen har varit stallade under järnåldern. Flera forskare menar att så varit fallet men mina egna iakttagelser visar att husen under järnåldern varit alltför små för att rymma såväl boskap som allt det foder som erfordras. Även befolkningsunderlaget har varit alltför begränsat för att kunna genomföra de sysslor som är förknippade med vinterförvaring av djur.

KW - local variation.

KW - agrarian economy

KW - settlement structure

KW - byres

KW - houses

KW - farms

KW - graves

KW - Halland

KW - Iron age

KW - Archaeology

KW - Arkeologi

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 91-22-01853-0

T3 - Hallands länsmuseers skriftserie

PB - Almqvist & Wiksell International

ER -