Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott. / Wahlin, Lottie.

Department of Sociology, Lund University, 1999. 172 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

Wahlin, L. (1999). Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott. Department of Sociology, Lund University.

CBE

Wahlin L. 1999. Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott. Department of Sociology, Lund University. 172 p.

MLA

Wahlin, Lottie Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott Department of Sociology, Lund University. 1999.

Vancouver

Wahlin L. Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott. Department of Sociology, Lund University, 1999. 172 p. (Lund Dissertations in Sociology; 29).

Author

Wahlin, Lottie. / Den rationella inbrottstjuven? En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott. Department of Sociology, Lund University, 1999. 172 p.

RIS

TY - THES

T1 - Den rationella inbrottstjuven?

T2 - En studie om rationalitet och rationellt handlande i brott

AU - Wahlin, Lottie

N1 - Defence details Date: 1999-10-05 Time: 10:15 Place: Carolinasalen, Lund External reviewer(s) Name: Lindgren, Sven-Åke Title: [unknown] Affiliation: [unknown] ---

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Popular AbstractStudien behandlar temat rationalitet och bostadsinbrott. Ett syfte har varit att undersöka rationalitet och rationellt handlande. Rationalitetsbegreppet är komplext och diskuteras och definieras olika i litteraturen. Den teoretiska referensramen har utgjorts av rationalitetsteorier, främst de s.k. Rational Choice-teorierna. Den grundläggande betydelse som rationalitet fått i detta arbete är ett avsiktligt handlande mot ett definierat mål. Aktören förväntas att överväga olika alternativ och sedan välja det bästa i förhållande till målet. Syftet har också varit att undersöka rationella komponenter i inbrottstjuvars agerande vid brott. Det empiriska materialet består av ett antal etnografiska studier och ett eget intervjumaterial med ett mindre antal inbrottstjuvar. Ett bostadsinbrott betraktas inte som enda handling, utan snarare som en serie handlingar. En indelning av brottet i olika steg har gjorts. Varje steg innehåller sedan ett antal moment. Dessa har studerats och analyserats utifrån ett rationalitetsperspektiv. Analyserna och tolkningarna av materialet visar en bild av ett situationellt rationellt handlande, som även är kulturellt kontextbundet. Ett ytterligare syfte har varit att se huruvida rationalitetsperspektivet är fruktbart för att studera brottsliga handlingar. Studien stödjer perspektivets användbarhet förutsatt en utvidgad definition av rationalitetsbegreppet och ett hänsynstagande till det kulturella sammanhanget.

AB - Popular AbstractStudien behandlar temat rationalitet och bostadsinbrott. Ett syfte har varit att undersöka rationalitet och rationellt handlande. Rationalitetsbegreppet är komplext och diskuteras och definieras olika i litteraturen. Den teoretiska referensramen har utgjorts av rationalitetsteorier, främst de s.k. Rational Choice-teorierna. Den grundläggande betydelse som rationalitet fått i detta arbete är ett avsiktligt handlande mot ett definierat mål. Aktören förväntas att överväga olika alternativ och sedan välja det bästa i förhållande till målet. Syftet har också varit att undersöka rationella komponenter i inbrottstjuvars agerande vid brott. Det empiriska materialet består av ett antal etnografiska studier och ett eget intervjumaterial med ett mindre antal inbrottstjuvar. Ett bostadsinbrott betraktas inte som enda handling, utan snarare som en serie handlingar. En indelning av brottet i olika steg har gjorts. Varje steg innehåller sedan ett antal moment. Dessa har studerats och analyserats utifrån ett rationalitetsperspektiv. Analyserna och tolkningarna av materialet visar en bild av ett situationellt rationellt handlande, som även är kulturellt kontextbundet. Ett ytterligare syfte har varit att se huruvida rationalitetsperspektivet är fruktbart för att studera brottsliga handlingar. Studien stödjer perspektivets användbarhet förutsatt en utvidgad definition av rationalitetsbegreppet och ett hänsynstagande till det kulturella sammanhanget.

KW - burglary

KW - purposive action

KW - reasoning

KW - risk

KW - drugs

KW - ethnographical studies

KW - narratives

KW - interviews

KW - bounded rationality

KW - situational

KW - Rationality

KW - Sociology

KW - cultural context.

KW - Rational Choice Theory

KW - Criminology

KW - Sociologi

KW - Kriminologi

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 91-89078-85-3

T3 - Lund Dissertations in Sociology

PB - Department of Sociology, Lund University

ER -