Det förflutna upprepar sig

Research output: Contribution to specialist publication or newspaperSpecialist publication article

Abstract

Under de senaste åren har västeuropeiska bedömare uttryckt oro över utvecklingen i Ungern och Polen. En ny spricka mellan Väst- och Östeuropa har tagit form, vilket märktes till exempel i samband med valet till Europaparlamentet förra året. Inte minst uppfattas Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Frankrikes president Emmanuel Macron som representanter för ett östligt, bakåtblickande respektive ett västligt, progressivt Europa.
Den kände Ungerskfödde journalisten och författaren Paul Lendvai publicerade 2019 en artikel med titeln ”The transformer. Orbán’s evolution and Hungary’s demise” i tidskriften Foreign Affairs. Han menar där att inte sedan murens fall 1989 har framtidsutsikterna för upplysningens liberala värderingar sett så dystra ut och syftade på bland annat maktbalansen och medias oberoende. Han är långt ifrån ensam om den bedömningen.
Konflikten mellan öst och väst är förknippad med kalla kriget men kan föras längre tillbaka i historien. Under 1700-talet mötte ett västligt Europa, påverkat av upplysningsfilosofin, och ett östligt, ”orientaliskt” Europa för första gången.

Details

Authors
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • History of Ideas
  • History
  • Media Studies

Keywords

Original languageSwedish
Pages66-67
Number of pages2
VolumeOktober
Issue number7
Specialist publication or newspaperAxess magasin
Publication statusPublished - 2020 Oct
Publication categoryPopular science