Domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Svensk, dansk och österrikisk rätt i komparativ belysning.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Svensk, dansk och österrikisk rätt i komparativ belysning. / Larsson, Torvald.

Lund : Lunds universitet, Media-Tryck , 2020. 477 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - THES

T1 - Domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Svensk, dansk och österrikisk rätt i komparativ belysning.

AU - Larsson, Torvald

N1 - Defence details Date: 2020-12-11 Time: 10:15 Place: Digital External reviewer(s) Name: Jonason, Patricia Title: Associate Professor Affiliation: Södertörn University ---

PY - 2020/11/20

Y1 - 2020/11/20

N2 - Denna avhandling omfattar en komparativ studie av systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut enligt svensk, dansk och österrikisk rätt. Framställningen omfattar en rättslig analys av de regler och principer som styr dels när en domstolsprövning av förvaltningsbeslut kan komma till stånd (vilka sakprövningsförutsättningar som gäller), dels vad en sådan prövning omfattar och kan leda till (sakprövningens innehåll och utfall). Företeelsen domstolsprövning av förvaltningsbeslut aktualiserar vissa grundläggande intressen och funktioner. Å ena sidan finns det intressen som talar för att det ska finnas tillgång till domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Hit hör att ge enskilda rättsskydd och att tillhandahålla en oberoende rättslig kontroll av den offentliga maktutövningen. Å andra sidan finns det intressen som kan motivera att domstolsprövningen i vissa avseenden bör begränsas. Hit hör att förvaltningen kan ha en expertkunskap och demokratisk legitimitet som domstolarna saknar. I avhandlingen analyseras hur systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut i Sverige, Danmark och Österrike väger dessa olika intressen och funktioner mot varandra.Utöver en inledning (kapitel 1) omfattar avhandlingen fem kapitel. I kapitel 2 undersöks den historiska utvecklingen av systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut i de tre länderna. I kapitel 3 ges en övergripande presentation av de tre ländernas förvaltnings- och domstolssystem. I kapitel 4 analyseras de regler och principer som styr sakprövningsförutsättningarna. I kapitel 5 analyseras sakprövningens innehåll och utfall. Kapitel 6 innehåller en sammanfattning och diskussion av avhandlingens huvudsakliga resultat.

AB - Denna avhandling omfattar en komparativ studie av systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut enligt svensk, dansk och österrikisk rätt. Framställningen omfattar en rättslig analys av de regler och principer som styr dels när en domstolsprövning av förvaltningsbeslut kan komma till stånd (vilka sakprövningsförutsättningar som gäller), dels vad en sådan prövning omfattar och kan leda till (sakprövningens innehåll och utfall). Företeelsen domstolsprövning av förvaltningsbeslut aktualiserar vissa grundläggande intressen och funktioner. Å ena sidan finns det intressen som talar för att det ska finnas tillgång till domstolsprövning av förvaltningsbeslut. Hit hör att ge enskilda rättsskydd och att tillhandahålla en oberoende rättslig kontroll av den offentliga maktutövningen. Å andra sidan finns det intressen som kan motivera att domstolsprövningen i vissa avseenden bör begränsas. Hit hör att förvaltningen kan ha en expertkunskap och demokratisk legitimitet som domstolarna saknar. I avhandlingen analyseras hur systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut i Sverige, Danmark och Österrike väger dessa olika intressen och funktioner mot varandra.Utöver en inledning (kapitel 1) omfattar avhandlingen fem kapitel. I kapitel 2 undersöks den historiska utvecklingen av systemen för domstolsprövning av förvaltningsbeslut i de tre länderna. I kapitel 3 ges en övergripande presentation av de tre ländernas förvaltnings- och domstolssystem. I kapitel 4 analyseras de regler och principer som styr sakprövningsförutsättningarna. I kapitel 5 analyseras sakprövningens innehåll och utfall. Kapitel 6 innehåller en sammanfattning och diskussion av avhandlingens huvudsakliga resultat.

KW - Konstitutionell rätt

KW - Förvaltningsrätt

KW - Förvaltningsprocessrätt

KW - Komparativ rätt

KW - Constitutional law

KW - Administrative Law

KW - Administrative Procedure

KW - Comparative law

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-7895-686-9

PB - Lunds universitet, Media-Tryck

CY - Lund

ER -