Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29

Research output: Book/ReportBook

Standard

Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017 : Redovisning av Luka 29 . / Dahlgren, Curt.

1 ed. Lund : Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv, 2020. 132 p. (Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd; Vol. 13).

Research output: Book/ReportBook

Harvard

Dahlgren, C 2020, Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29 . Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd, vol. 13, vol. 13, 1 edn, Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv, Lund.

APA

Dahlgren, C. (2020). Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29 . (1 ed.) (Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd; Vol. 13). Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv.

CBE

Dahlgren C 2020. Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29 . 1 ed. Lund: Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv. 132 p. (Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd).

MLA

Dahlgren, Curt Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29 1 udg. Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd. Lund: Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv. 2020.

Vancouver

Dahlgren C. Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017: Redovisning av Luka 29 . 1 ed. Lund: Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv, 2020. 132 p. (Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd).

Author

Dahlgren, Curt. / Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017 : Redovisning av Luka 29 . 1 ed. Lund : Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv, 2020. 132 p. (Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd).

RIS

TY - BOOK

T1 - Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017

T2 - Redovisning av Luka 29

AU - Dahlgren, Curt

PY - 2020/6

Y1 - 2020/6

N2 - På 1940-talet började Kyrkohistoriska arkivet vid Lunds Universitet arbeta med att klarlägga förändringar i den samtida kyrkliga seden. Insamlingen av sådana uppgifter fann sin form på 1960-talet, då arkivet började sända ut rikstäckande frågelistor om den aktuella kyrkliga seden. Genom dessa LUKA-listor har den kyrkliga seden inventerats för hela landet med jämna mellanrum från och med 1962. År 2017 ändrades frågelistan från att gälla förändringar i den kyrkliga seden till att enbart handla om påskcykeln år 2017. En ytterligare förändring var att frågelistan distribuerades och besvarades via Internet och inte som tidigare på papper. Frågelistan besvarades av 574 personer, vilket gav en svarsprocent på 50, som får anses acceptabelt med tanke på de nya församlingsstrukturerna. Ett tydligt resultat från alla svar är att den kyrkliga seden i många fall kan sägas ha flyttats ut från kyrkan till gallerior, torg, natursköna platser med flera. Ofta i form av påskvandringar och korsvandringar men även till äldreboenden. Ytterligare ett resultat är att helgfirandet består av mycket experimenterande, inte minst på annandag påsk, som tycks vara en dag som inte får bli ”dagen efter” allt man gjort under stilla veckan, påskafton och påskdagen. Annandagen tycks ha blivit en dag för silluncher, pilgrimsaktiviteter (både till fots och på cykel), Emmausmässa, Emmausvandring, ekumeniska arrangemang med mera.

AB - På 1940-talet började Kyrkohistoriska arkivet vid Lunds Universitet arbeta med att klarlägga förändringar i den samtida kyrkliga seden. Insamlingen av sådana uppgifter fann sin form på 1960-talet, då arkivet började sända ut rikstäckande frågelistor om den aktuella kyrkliga seden. Genom dessa LUKA-listor har den kyrkliga seden inventerats för hela landet med jämna mellanrum från och med 1962. År 2017 ändrades frågelistan från att gälla förändringar i den kyrkliga seden till att enbart handla om påskcykeln år 2017. En ytterligare förändring var att frågelistan distribuerades och besvarades via Internet och inte som tidigare på papper. Frågelistan besvarades av 574 personer, vilket gav en svarsprocent på 50, som får anses acceptabelt med tanke på de nya församlingsstrukturerna. Ett tydligt resultat från alla svar är att den kyrkliga seden i många fall kan sägas ha flyttats ut från kyrkan till gallerior, torg, natursköna platser med flera. Ofta i form av påskvandringar och korsvandringar men även till äldreboenden. Ytterligare ett resultat är att helgfirandet består av mycket experimenterande, inte minst på annandag påsk, som tycks vara en dag som inte får bli ”dagen efter” allt man gjort under stilla veckan, påskafton och påskdagen. Annandagen tycks ha blivit en dag för silluncher, pilgrimsaktiviteter (både till fots och på cykel), Emmausmässa, Emmausvandring, ekumeniska arrangemang med mera.

KW - Church custom

KW - Church of Sweden

M3 - Bok

SN - 978-91-983171-8-3

VL - 13

T3 - Meddelande från Kyrkohistoriska Arkivet i Lund. Ny följd

BT - Faste- och påsktiden i Svenska kyrkan 2017

PB - Lunds universitets kyrkohistoriska arkiv

CY - Lund

ER -