Forskarhandledning i teori och praktik

Research output: Book/ReportBook

Standard

Forskarhandledning i teori och praktik. / Brodin, Eva; Lindén, Jitka; Sonesson, Anders; Lindberg-Sand, Åsa.

1 ed. Lund : Studentlitteratur AB, 2016. 288 p.

Research output: Book/ReportBook

Harvard

APA

CBE

MLA

Brodin, Eva et al. Forskarhandledning i teori och praktik 1 udg. Lund: Studentlitteratur AB. 2016.

Vancouver

Author

RIS

TY - BOOK

T1 - Forskarhandledning i teori och praktik

AU - Brodin, Eva

AU - Lindén, Jitka

AU - Sonesson, Anders

AU - Lindberg-Sand, Åsa

N1 - Bokens författare är verksamma vid Lunds universitet. Eva Brodin är docent i utbildningsvetenskap och forskar på doktoranders lärande. Jitka Lindén är professor emerita i psykologi och legitimerad psykolog. Hon tillhör pionjärerna när det gäller studier av forskarhandledning. Anders Sonesson är doktor i växtfysiologi och undervisar bl.a. i kurser för forskarhandledare. Åsa Lindberg-Sand är docent i utbildningsvetenskap och chef för Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Detta är en efterlängtad bok som bidrar till utveckling av forskarhandledares kompetens och ger ett fördjupat perspektiv på doktoranders lärande. Med förankring i aktuell forskning behandlar författarna forskarutbildningens organisation, handledarens professionella praktik, doktorandens lärande samt utbildningens kvalitetssystem. Kopplingen mellan teori och praktik utgör en röd tråd genom boken. Med autentiska fall och exempel från olika utbildningsmiljöer tydliggörs hur handledningen villkoras av både individuella och kulturella faktorer. Dessutom bjuder boken på många reflektionsuppgifter som kan hjälpa tänkandet framåt, både enskilt och kollegialt. Boken riktar sig främst till handledare på forskarutbildningsnivå, oavsett ämnesområde och tidigare erfarenhet. Den kan med fördel läsas även av doktorander som är intresserade av att förstå sitt lärande och vad som förväntas av dem i utbildningen, samt av utbildningsansvariga som vill stärka utbildningens kvalitet.

AB - Detta är en efterlängtad bok som bidrar till utveckling av forskarhandledares kompetens och ger ett fördjupat perspektiv på doktoranders lärande. Med förankring i aktuell forskning behandlar författarna forskarutbildningens organisation, handledarens professionella praktik, doktorandens lärande samt utbildningens kvalitetssystem. Kopplingen mellan teori och praktik utgör en röd tråd genom boken. Med autentiska fall och exempel från olika utbildningsmiljöer tydliggörs hur handledningen villkoras av både individuella och kulturella faktorer. Dessutom bjuder boken på många reflektionsuppgifter som kan hjälpa tänkandet framåt, både enskilt och kollegialt. Boken riktar sig främst till handledare på forskarutbildningsnivå, oavsett ämnesområde och tidigare erfarenhet. Den kan med fördel läsas även av doktorander som är intresserade av att förstå sitt lärande och vad som förväntas av dem i utbildningen, samt av utbildningsansvariga som vill stärka utbildningens kvalitet.

KW - forskarhandledning

KW - forskarutbildning

KW - professionell

KW - etik

KW - doktorand

KW - lärande

KW - socialisation

KW - identitetsutveckling

KW - kritiskt tänkande

KW - kreativitet

KW - självständighet

KW - skrivande

KW - feedback

KW - kvalitetssäkring

KW - examination

M3 - Bok

SN - 978-91-44-10578-9

BT - Forskarhandledning i teori och praktik

PB - Studentlitteratur AB

CY - Lund

ER -