Gruppens grepp: Hur vi flockvarelser kan lära oss leva tillsammans

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Vi och dom, mitt gäng och deras, vän eller fiende – hur ska vi kunna leva tillsammans i vår globaliserade och polariserade värld?

Den här boken handlar om fördomar, om hur vi generaliserar och kategoriserar. Men också om tolerans och vad som begränsar den – och hur den skulle kunna utvidgas.

Våra hjärnor hanterar information om andra på olika sätt beroende på om vi placerar dem i kategorin ingrupp eller utgrupp. Dessutom grupperar, värderar och beter vi människor oss annorlunda gentemot “dom” än “oss”.

Det kan vara av godo: sammanhållningen i vår familj, här ställer vi upp för varandra, blod är tjockare än vatten! Och det kan vara av ondo: krossa kackerlackorna! Men i sig är vårt beteende, det att vi ständigt delar upp världen i en hel mängd olika vi och dom, i sig varken bra eller dåligt. Det bara är.

Med hjälp av den senaste forskningen inom neurovetenskap, psykologi och sociologi skriver författarna om dessa kategoriseringar; varifrån de kommer, hur de fungerar och hur vi kan dra fördel av en fördjupad kunskap om vår natur. Bara genom att förstå hur vi fungerar kan vi finna fungerande strategier för att undvika konflikter som grundar sig i fördomar och hat mellan olika grupper – alltifrån skvaller och diskriminering på arbetsplatsen till krig och folkmord.

Details

Authors
Organisations
External organisations
  • Karolinska Institutet
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Sociology
  • Psychology

Keywords

  • prejudice, cultural conflict, tolerance, ethnicity, gender
Translated title of the contributionThe Grip of the Group: How We Flock Creatures Can Learn to Live Together
Original languageSwedish
Place of PublicationStockholm
PublisherNatur och kultur
Number of pages180
ISBN (Electronic)9789127819986
ISBN (Print)9789127819979
Publication statusPublished - 2018 Sep 1
Publication categoryPopular science