Iscensätta barnperspektiv: Före, under och efter Barnahusbesök

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Iscensätta barnperspektiv : Före, under och efter Barnahusbesök. / Kläfverud, Maria.

Lund : Lunds Universitet - University of Lund, 2021.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

CBE

Kläfverud M. 2021. Iscensätta barnperspektiv: Före, under och efter Barnahusbesök. Lund: Lunds Universitet - University of Lund.

MLA

Vancouver

Kläfverud M. Iscensätta barnperspektiv: Före, under och efter Barnahusbesök. Lund: Lunds Universitet - University of Lund, 2021. (Lund Dissertations in Social Work; 62).

Author

Kläfverud, Maria. / Iscensätta barnperspektiv : Före, under och efter Barnahusbesök. Lund : Lunds Universitet - University of Lund, 2021.

RIS

TY - THES

T1 - Iscensätta barnperspektiv

T2 - Före, under och efter Barnahusbesök

AU - Kläfverud, Maria

N1 - Defence details Datum: 2021-06-18 Tid: 10:15 Plats: Online, möteslänk: https://lu-se.zoom.us/j/65815780740 Fakultetsopponent Namn: Höjer, Ingrid Titel: Professor Tillhörighet: Göteborgs universitet ---

PY - 2021

Y1 - 2021

N2 - Barnahus syftar till att förbättra utredningar och samarbete mellan myndigheter när barn misstänks ha varit utsatta för brott som misshandel eller sexuella övergrepp. I Barnahus samverkar olika instanser som socialtjänst, polis, åklagare, barnmedicin, rättsmedicin samt barn- och ungdomspsykiatri i en barnvänlig miljö. I stället för att behöva upprepa sin berättelse för olika tjänstemän på olika platser ska barn komma till en plats. I Barnahus tas barn emot för polisförhör och stöd. Barn kommer till barnahus för förhör tillsammans med sina föräldrar eller vårdnadshavare, men om dessa är misstänkta kan barnet kallas till förhör utan deras vetskap eller samtycke. Tingsrätten kan då förordna en särskild företrädare som kan samtycka till polisförhör med barnet och/eller läkarundersökning. Barnet kan då hämtas från sin förskola eller skola till Barnahus för polisförhör och en trygghetsperson, som en lärare eller skolkurator, följer med för att erbjuda barnet trygghet.I avhandlingen studeras och analyseras händelser i samband med barns Barnahusbesök för polisförhör. Förutom själva besöket inkluderas händelser före och efter besöket, till exempel när barn hämtas till förhör och återvänder efteråt. Fokus är på vad som händer på olika platser och vid olika tidpunkter samt vid förflyttning mellan dessa. Intervjuer med barn (n=8), föräldrar (n=15) och trygghetspersoner (n=16) har genomförts. I analysen används dramaturgiskt perspektiv med teoretiska begrepp och förflyttning mellan roller (micro role transitions). Resultaten visar att barn, föräldrar och trygghetspersoner sällan känner till Barnahus före besöket. Trygghetspersonen förväntas erbjuda barnet trygghet i en ny och okänd situation. När barn kallades till förhör och hämtades från förskolan eller skolan var de inte delaktiga och fick inte veta vad som skulle hända. Barnahuset är iscensatt och anpassat för barn. Under Barnahusbesöket förväntas barnet agera under själva förhöret. Barn som inte bedöms vara i behov av omedelbart skydd kan lämna Barnahus efter förhöret utan att veta vad som händer härnäst. Barnet och dess trygghetsperson återvänder till en vanlig dag i förskolan eller skolan och sina ordinarie roller som elev och lärare. Förväntningarna på barnet, trygghetspersonen och deras relation förändras mellan platser och vid förflyttning. Barn kan möta motstridiga förväntningar under processen, till exempel avseende att säga sanningen eller använda vita lögner. Det finns ett ständigt närvarande spänningsförhållande mellan synen på barn som delaktiga aktörer och som barn i behov av skydd. Förväntningarna förändras i förhållande till tid och plats avseende när barn förväntas vara delaktiga och agera eller vara mer passiva. Möten före, under och efter Barnahusbesök ställer krav på flexibilitet i förhållande till varje barn.

AB - Barnahus syftar till att förbättra utredningar och samarbete mellan myndigheter när barn misstänks ha varit utsatta för brott som misshandel eller sexuella övergrepp. I Barnahus samverkar olika instanser som socialtjänst, polis, åklagare, barnmedicin, rättsmedicin samt barn- och ungdomspsykiatri i en barnvänlig miljö. I stället för att behöva upprepa sin berättelse för olika tjänstemän på olika platser ska barn komma till en plats. I Barnahus tas barn emot för polisförhör och stöd. Barn kommer till barnahus för förhör tillsammans med sina föräldrar eller vårdnadshavare, men om dessa är misstänkta kan barnet kallas till förhör utan deras vetskap eller samtycke. Tingsrätten kan då förordna en särskild företrädare som kan samtycka till polisförhör med barnet och/eller läkarundersökning. Barnet kan då hämtas från sin förskola eller skola till Barnahus för polisförhör och en trygghetsperson, som en lärare eller skolkurator, följer med för att erbjuda barnet trygghet.I avhandlingen studeras och analyseras händelser i samband med barns Barnahusbesök för polisförhör. Förutom själva besöket inkluderas händelser före och efter besöket, till exempel när barn hämtas till förhör och återvänder efteråt. Fokus är på vad som händer på olika platser och vid olika tidpunkter samt vid förflyttning mellan dessa. Intervjuer med barn (n=8), föräldrar (n=15) och trygghetspersoner (n=16) har genomförts. I analysen används dramaturgiskt perspektiv med teoretiska begrepp och förflyttning mellan roller (micro role transitions). Resultaten visar att barn, föräldrar och trygghetspersoner sällan känner till Barnahus före besöket. Trygghetspersonen förväntas erbjuda barnet trygghet i en ny och okänd situation. När barn kallades till förhör och hämtades från förskolan eller skolan var de inte delaktiga och fick inte veta vad som skulle hända. Barnahuset är iscensatt och anpassat för barn. Under Barnahusbesöket förväntas barnet agera under själva förhöret. Barn som inte bedöms vara i behov av omedelbart skydd kan lämna Barnahus efter förhöret utan att veta vad som händer härnäst. Barnet och dess trygghetsperson återvänder till en vanlig dag i förskolan eller skolan och sina ordinarie roller som elev och lärare. Förväntningarna på barnet, trygghetspersonen och deras relation förändras mellan platser och vid förflyttning. Barn kan möta motstridiga förväntningar under processen, till exempel avseende att säga sanningen eller använda vita lögner. Det finns ett ständigt närvarande spänningsförhållande mellan synen på barn som delaktiga aktörer och som barn i behov av skydd. Förväntningarna förändras i förhållande till tid och plats avseende när barn förväntas vara delaktiga och agera eller vara mer passiva. Möten före, under och efter Barnahusbesök ställer krav på flexibilitet i förhållande till varje barn.

KW - Barnahus

KW - barnperspektiv

KW - barn som brottsoffer

KW - trygghetspersoner

KW - iscensättning

KW - förflyttning mellan roller

KW - Barnahus, child perspective, children as crime victims, support persons (trygghetspersoner), staging, micro role transitions

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

T3 - Lund Dissertations in Social Work

PB - Lunds Universitet - University of Lund

CY - Lund

ER -