Kan samma XML stödja både HTML och VoiceXML? En studie i voice browsing och VoiceXML

Research output: ThesisMaster's Thesis

Abstract

Denna magisteruppsats tar upp voice browsing utifrån den nya standarden VoiceXML. Uppsatsen är en undersökning av VoiceXML och XML. Undersökningens fokus ligger främst på de båda teknikerna, vars fördelar såväl som nackdelar presenteras och analyseras. XML ställs även i jämförelse med befintliga kompletterande tekniker som till exempel dess föregångare SGML och HTML. Undersökningen belyser och diskuterar viktiga faktorer som ger respektive teknik dess olika möjligheter och egenskaper.

Hela undersökningen skedde på Sync Business Process Integration AB (Sync) i Malmö. Syncs system- och mjukvaruarkitektur fungerade som plattform för undersökningens praktiska delar, såsom installation av
VoiceXML-stödjande verktyg och implementering av skarpt avgränsade
dataflödesdiagram samt laborationer i trial-and-error form.

Undersökningens huvudsyfte var att studera de båda teknikerna, VoiceXML:s och XML:s kompatibilitet. Dessutom undersökte vi om samma XML som används med HTML också kan användas för VoiceXML. Undersökningen visade att de båda teknikerna är förenliga och dessutom att likheterna mellan HTML-lösningen och VoiceXML-lösningen är stora, med endast marginella skillnader.

Genom undersökningen kunde vi se att VoiceXML har många fördelar men också begränsningar. Vi tror att språket har en framtid vid utveckling av röstbaserade gränssnitt, men att själva tekniken fortfarande har behov av att vidareutvecklas. Det ligger hos de användande utvecklarna att förflytta tekniken framåt.

Details

Authors
  • Linda Nordström
  • Åsa Andersson
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Information Systems, Social aspects
Original languageSwedish
QualificationMaster
Awarding Institution
Supervisors/Assistant supervisor
  • Svedemar, Michael, Supervisor, External person
Publisher
  • Department of Informatics, Lund University
Publication statusUnpublished - 2001
Publication categoryResearch

Total downloads

No data available