Karbapenemresistenta Escherichia coli finns nu i Sverige

Research output: Contribution to specialist publication or newspaperSpecialist publication article

Standard

Karbapenemresistenta Escherichia coli finns nu i Sverige. / Ljungquist, Oskar; Kjölvmark, Charlott; Tängden, Thomas.

In: Läkartidningen, 05.08.2013, p. 32-33.

Research output: Contribution to specialist publication or newspaperSpecialist publication article

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Ljungquist, Oskar ; Kjölvmark, Charlott ; Tängden, Thomas. / Karbapenemresistenta Escherichia coli finns nu i Sverige. In: Läkartidningen. 2013 ; pp. 32-33.

RIS

TY - GEN

T1 - Karbapenemresistenta Escherichia coli finns nu i Sverige

AU - Ljungquist, Oskar

AU - Kjölvmark, Charlott

AU - Tängden, Thomas

PY - 2013/8/5

Y1 - 2013/8/5

N2 - Escherichia coli som producerar ESBLCARBA, vilket bryter ner karbapenemer, har blivit allt vanligare utomlands. Stammar som producerar NDM-1 uppfattas som ett stort hot, eftersom de är multiresistenta och ökar snabbt globalt. De fall av NDM-1 som tidigare påvisats i Sverige har isolerats från patienter som blivit koloniserade i samband med resa eller vård utomlands. Vi presenterar här det första kända fallet av sepsis med NDM-1-producerande E coli i Sverige. Det krävs en hög beredskap på samtliga vårdenheter för att hantera en ökad förekomst av multiresistenta tarmbakterier. Karbapenemer bör användas restriktivt för att undvika selektion av ESBLCARBA-producerande stammar.

AB - Escherichia coli som producerar ESBLCARBA, vilket bryter ner karbapenemer, har blivit allt vanligare utomlands. Stammar som producerar NDM-1 uppfattas som ett stort hot, eftersom de är multiresistenta och ökar snabbt globalt. De fall av NDM-1 som tidigare påvisats i Sverige har isolerats från patienter som blivit koloniserade i samband med resa eller vård utomlands. Vi presenterar här det första kända fallet av sepsis med NDM-1-producerande E coli i Sverige. Det krävs en hög beredskap på samtliga vårdenheter för att hantera en ökad förekomst av multiresistenta tarmbakterier. Karbapenemer bör användas restriktivt för att undvika selektion av ESBLCARBA-producerande stammar.

KW - Fallbeskrivningar

M3 - Artikel i facktidskrift eller populärpress

C2 - 23980379

SP - 32

EP - 33

JO - Läkartidningen

JF - Läkartidningen

SN - 0023-7205

ER -