Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer. / Bredefeldt Öhman, Monika.

2009. 252 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

Bredefeldt Öhman, M 2009, 'Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer', Doctor, Cognitive Science.

APA

CBE

MLA

Vancouver

Bredefeldt Öhman M. Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer. 2009. 252 p. (Lund University Cognitive Studies).

Author

Bredefeldt Öhman, Monika. / Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer. 2009. 252 p.

RIS

TY - THES

T1 - Livet som figur : om självbiografiskt minne och metaforer

AU - Bredefeldt Öhman, Monika

N1 - Defence details Date: 2009-02-14 Time: 13:00 Place: Sal 104, Kungshuset, Lundagård, Lund External reviewer(s) Name: Magnusson, Ulf Title: Prof em Affiliation: Luleå tekniska universitet --- Author's e-mail address: monica.bredefeldt.ohman@hkr.se

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Popular Abstract in Swedish Centralt i avhandlingen är självbiografiskt minne och metaforer. Tre hypoteser framförs: (1) Den dikotomisering av deklarativa långtidsminnet som Tulving föreslagit är inte tillräcklig för att förklara självbiografiskt minne. Istället föreslås en alternativ modell där semantiskt och självbiografiskt minne överlappar varandra och där återupplevelseminnet uppfattas som en mental ”natural kind”. Av detta skäl har Conways teori The Self-memory System presenterats. (2) Den narrativa förmågan och självmedvetandet är oupplösligen förenade med varandra. Drivna av intentionalitet skapar båda mening och båda karaktäriseras av en ”dubbel kronologi”. (3) Ett antal metaforiska föreställningsscheman, särskilt KRAFT och BALANS, är centrala i det självbiografiska minnet och självmedvetandet. De metoder som används för att undersöka den tredje hypotesen är, dels intervjuer där människors livsberättelser studeras, dels psykologiska experiment. Den lingvistiska analysen av livsberättelserna visar att särskilda metaforiska föreställningsscheman är centrala: VÄG, UPP/NER, LJUS/MÖRKER, BEHÅLLARE, KRAFT och BALANS. Föreställningsschemat BALANS betraktas som attraktor i det självorgansierande system som självet utgör och därför är BALANS och KRAFT av särskild betydelse för individen. Ytterligare en orsak till att KRAFT har stor betydelse är att emotioner är viktiga för människor, och KRAFT är huvudmetafor för emotioner. För att pröva hypotesen att kraftmetaforiska ord har särskild betydelse har experiment med lexikalt beslutsfattande (lexical decison task) genomförsts. Ett arkivexperiment, där The English Lexicon Project använts, visar vidare att kraftmetaforiska ord har signifikant kortare reaktionstider jämfört med andra ord med samma prediktorer.

AB - Popular Abstract in Swedish Centralt i avhandlingen är självbiografiskt minne och metaforer. Tre hypoteser framförs: (1) Den dikotomisering av deklarativa långtidsminnet som Tulving föreslagit är inte tillräcklig för att förklara självbiografiskt minne. Istället föreslås en alternativ modell där semantiskt och självbiografiskt minne överlappar varandra och där återupplevelseminnet uppfattas som en mental ”natural kind”. Av detta skäl har Conways teori The Self-memory System presenterats. (2) Den narrativa förmågan och självmedvetandet är oupplösligen förenade med varandra. Drivna av intentionalitet skapar båda mening och båda karaktäriseras av en ”dubbel kronologi”. (3) Ett antal metaforiska föreställningsscheman, särskilt KRAFT och BALANS, är centrala i det självbiografiska minnet och självmedvetandet. De metoder som används för att undersöka den tredje hypotesen är, dels intervjuer där människors livsberättelser studeras, dels psykologiska experiment. Den lingvistiska analysen av livsberättelserna visar att särskilda metaforiska föreställningsscheman är centrala: VÄG, UPP/NER, LJUS/MÖRKER, BEHÅLLARE, KRAFT och BALANS. Föreställningsschemat BALANS betraktas som attraktor i det självorgansierande system som självet utgör och därför är BALANS och KRAFT av särskild betydelse för individen. Ytterligare en orsak till att KRAFT har stor betydelse är att emotioner är viktiga för människor, och KRAFT är huvudmetafor för emotioner. För att pröva hypotesen att kraftmetaforiska ord har särskild betydelse har experiment med lexikalt beslutsfattande (lexical decison task) genomförsts. Ett arkivexperiment, där The English Lexicon Project använts, visar vidare att kraftmetaforiska ord har signifikant kortare reaktionstider jämfört med andra ord med samma prediktorer.

KW - lexical decision task

KW - image schema

KW - force dynamics

KW - cognitive semantics

KW - Autobiographical memory

KW - balance

KW - life story

KW - metaphor

KW - narrative

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-977380-5-7

T3 - Lund University Cognitive Studies

ER -