Människan och etiken: Välgrundad moral i en polariserad tid

Research output: Book/ReportAnthology (editor)

Abstract

Människans reflektioner över etiska frågeställningar befinner sig i spänningen mellan att formulera vad som är allmänmänskligt och vad som kan betraktas som särskiljande för olika individer och grupper av människor. Hur ska vi leva tillsammans? Och vad är ett gott samhälle? Det som ska vara gemensamt och gränserna för olikhet måste (åter)erövras i varje tid. Och i varje tid samsas ”eviga” etiska spörsmål med nya frågeställningar. Oavsett om resultatet leder till enighet eller konflikt är poängen att ställningstagandena är välgrundade så att både det vi är överens om och eventuella motsättningar blir tydliga.

I en tid som präglas av polarisering och krav på snabbare hantering, ställningstagande och positionering manar författarna i denna bok till eftertanke och betydelsen av välgrundad argumentation i krävande etiska frågor. Utgångspunkten i bokens texter är att etiska
frågeställningar och hur vi talar om etik i olika sammanhang ständigt tar nya former. Mångfaldssamhället, skolan, kyrka och teologi, vårdetik, människovärde, mänskliga rättigheter och ledarskap ställer oss inför nya och nygamla etiska problem och frågeställningar. Boken innehåller elva kapitel som på olika sätt adresserar dessa utmaningar.

Details

Authors
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Ethics

Keywords

Original languageSwedish
PublisherHjalmarson & Högberg Bokförlag AB
Number of pages204
ISBN (Print)978-91-985346-0-3
Publication statusPublished - 2019 Apr 1
Publication categoryResearch
Peer-reviewedNo

Related research output

Dan-Erik Andersson, 2019 Apr 1, Människan och etiken: Välgrundad moral i en polariserad tid. G Lundberg, J. & Andersson, D-E. (eds.). Hjalmarson & Högberg Bokförlag AB, p. 85-101 17 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Dan-Erik Andersson & Johanna Gustafsson Lundberg, 2019 Apr 1, Människan och etiken: Välgrundad moral i en polariserad tid. Hjalmarson & Högberg Bokförlag AB, p. 7-11 5 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Johanna Gustafsson Lundberg & Mats Aldén, 2019 Mar 1, Människan och etiken: Välgrundad moral i en polariserad tid. Andersson, D-E. & Gustafsson Lundberg, J. (eds.). Hjalmarson & Högberg Bokförlag AB

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

View all (3)

Related activities

Maurits, A. (Host), Gustafsson Lundberg, J. (Host), Andersson, D. (Host)
2019 Mar 15

Activity: Participating in or organising an eventOrganisation of public lecture/debate/seminar

View all (1)