Metaforerna och Rätten

Research output: Contribution to journalArticle

Abstract

Denna artikel visar hur kognitiv teori gällande metaforer och tankestrukturer kan justeras och sammanjämkas med valda delar av samhällsvetenskaplig teori, i syfte att bidra till rättslig analys och en rättssociologisk förståelse av rätten. Artikeln betonar därmed vikten av en metaforanalys i syfte att kartlägga de underliggande tankestrukturer som konstruerar en specifik rättslig norm. Detta betyder i sin tur att rättsliga imperativ kan studeras i extrem detalj, och att exempelvis konflikter mellan sociala och rättsliga normer bättre kan förstås i ljuset av tankestrukturella underliggande konflikter.

Artikeln lyfter fram betydelsen av att se rätten som något förkroppsligat (embodied), dvs. beroende av begreppsliga lån från en ofta fysisk, kroppslig eller spatial förståelsegrund. Vidare lyfter artikeln fram begreppet ”metaforkluster” i syfte att poängtera hur vissa metaforer är del i samma konceptuellt förankrade kluster, som relaterar till samma underliggande tankestruktur. Konsekvensen av detta är att en metafor kan bidra till hur näraliggande metaforer ges mening, om de är del i samma kluster. Detta betyder också att rättsligt inkluderade metaforer kan få argumentationsmässigt, retoriskt och meningsbyggande bistånd även från utomrättsliga metaforer.

Details

Authors
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Information Systems, Social aspects
  • Law and Society

Keywords

  • Metaforer, tankestrukturer, rättsvetenskap, rättssociologi, förkroppsligande, förtingligande, metaforkluster, konceptuell metaforteori
Original languageSwedish
Pages (from-to)69-93
JournalRetfærd: Nordisk juridisk tidsskrift
Volume2
Issue number137
Publication statusPublished - 2012
Publication categoryResearch
Peer-reviewedYes

Total downloads

No data available

Related research output

Stefan Larsson, 2015, Gleerups Utbildning AB. 200 p.

Research output: Book/ReportBook

View all (1)

Related projects

Håkan Hydén, Måns Svensson, Stefan Larsson & MARCIN DE KAMINSKI

KK-stiftelsen

2009/01/012013/12/31

Project: Research

View all (1)