Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Standard

Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. / Jansson, Ida.

Mänskliga rättigheter i samhället. ed. / Malin Arvidsson; Lena Halldenius; Lina Sturfelt. Malmö : Bokbox förlag, 2018. p. 103-125.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Harvard

Jansson, I 2018, Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. in M Arvidsson, LH & LS (eds), Mänskliga rättigheter i samhället. Bokbox förlag, Malmö, pp. 103-125.

APA

Jansson, I. (2018). Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. In M. Arvidsson, L. H., & L. S. (Eds.), Mänskliga rättigheter i samhället (pp. 103-125). Bokbox förlag.

CBE

Jansson I. 2018. Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. Arvidsson M, LH, LS, editors. In Mänskliga rättigheter i samhället. Malmö: Bokbox förlag. pp. 103-125.

MLA

Jansson, Ida "Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland"., Arvidsson, Malin Lena Halldenius Lina Sturfelt (editors). Mänskliga rättigheter i samhället. Chapter 5, Malmö: Bokbox förlag. 2018, 103-125.

Vancouver

Jansson I. Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. In Arvidsson M, LH, LS, editors, Mänskliga rättigheter i samhället. Malmö: Bokbox förlag. 2018. p. 103-125

Author

Jansson, Ida. / Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland. Mänskliga rättigheter i samhället. editor / Malin Arvidsson ; Lena Halldenius ; Lina Sturfelt. Malmö : Bokbox förlag, 2018. pp. 103-125

RIS

TY - CHAP

T1 - Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland

AU - Jansson, Ida

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Kapitlet fokuserar på den potentiella motsättningen mellan minoriteters rättigheter och universella mänskliga rättigheter. Exemplet är det svenskspråkiga Åland, som idag har ett av världens mest omfattande nationalitetsskydd med snart hundra år på nacken – men det är ett skydd som inte alltid går ihop med nyare konventioner om mänskliga rättigheter. Kapitlet undersöker kritiken från Europarådets rådgivande kommitté (som övervakar implementeringen av Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter) att undervisningen i finska på Åland inte tillfredsställer behoven hos den finskspråkiga ”minoriteten i minoriteten”. Rådets kritik granskas i förhållande till Will Kymlickas teori om minoritetsnationalism. Analysen visar att den åländska nationalismen över tid har gått från att ha etniska inslag till att anta tydligt medborgerliga drag, men att det åländska inflytandet över ögruppens integrationspolitik samtidigt har använts för att stärka det svenska språkets ställning. Resultaten leder till följande paradox: att implementeringen av Ramkonventionen – som är tänkt att bidra till ökad tolerans – potentiellt sett kan resultera i det motsatta.

AB - Kapitlet fokuserar på den potentiella motsättningen mellan minoriteters rättigheter och universella mänskliga rättigheter. Exemplet är det svenskspråkiga Åland, som idag har ett av världens mest omfattande nationalitetsskydd med snart hundra år på nacken – men det är ett skydd som inte alltid går ihop med nyare konventioner om mänskliga rättigheter. Kapitlet undersöker kritiken från Europarådets rådgivande kommitté (som övervakar implementeringen av Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter) att undervisningen i finska på Åland inte tillfredsställer behoven hos den finskspråkiga ”minoriteten i minoriteten”. Rådets kritik granskas i förhållande till Will Kymlickas teori om minoritetsnationalism. Analysen visar att den åländska nationalismen över tid har gått från att ha etniska inslag till att anta tydligt medborgerliga drag, men att det åländska inflytandet över ögruppens integrationspolitik samtidigt har använts för att stärka det svenska språkets ställning. Resultaten leder till följande paradox: att implementeringen av Ramkonventionen – som är tänkt att bidra till ökad tolerans – potentiellt sett kan resultera i det motsatta.

M3 - Kapitel samlingsverk

SN - 978-91-86980-70-2

SP - 103

EP - 125

BT - Mänskliga rättigheter i samhället

A2 - Arvidsson, Malin

A2 - , Lena Halldenius

A2 - , Lina Sturfelt

PB - Bokbox förlag

CY - Malmö

ER -