Överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället – en kunskapsöversikt

Research output: Book/ReportReport

Standard

Överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället – en kunskapsöversikt. / Carlsson, Hanna; Larsson, Stefan; Åström, Fredrik.

Lunds universitets internetinstitut (LUii), 2015. 82 p. (LUii reports; Vol. 1).

Research output: Book/ReportReport

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - BOOK

T1 - Överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället – en kunskapsöversikt

AU - Carlsson, Hanna

AU - Larsson, Stefan

AU - Åström, Fredrik

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Detta är en kunskapsöversikt på området för överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället, vilket inkluderar företeelser som e-handel, smarta mobiler och deras roll för konsumtion och kredittagande, nya sätt att betala, konsumera och skuldsätta sig, och mer. Kunskapsöversikten har författats av forskare vid Lunds universitet på uppdrag av Kronofogdemyndigheten. Arbetet har utförts under 2014 och inkluderar i huvudsak tre delstudier av delvis olika karaktär, i syfte att ge en så heltäckande och riktig bild av forskningen på området som möjligt: 1) en bibliometrisk, 2) en systematisk litteraturöversikt, samt 3) kompletterande sökningar som även inkluderar svenskspråkiga rapporter, utredningar och böcker. Resultaten indikerar att den internationella forskningen rörande skuldsättning och konsumtionsbeteende i digitala sammanhang i hög grad bedrivs från ett system- eller näringsidkarperspektiv, och endast i låg utsträckning behandlar konsumentutsatthet och för individen negativa aspekter. Det betyder exempelvis att gällande skuldsättning i digitala sammanhang är det ekonomiska/affärsinriktade perspektivet dominant i forskningen. Det finns vidare relativt lite svensk forskning om konsumtions- och snabblån och deras konsekvenser för individ och samhälle, möjligen med undantag för ett reglerings- och policyperspektiv på snabblån. Ett flertal offentliga utredningar och myndighetsrapporter betonar hur unga vuxna är en särdeles exponerad kategori vad det gäller ekonomisk utsatthet. Projektledare för kunskapsöversikten har varit Stefan Larsson, föreståndare för Lunds universitets internetinstitut (LUii) och disputerad i både rättssociologi och i fysisk planering. Medarbetare i projektet var Hanna Carlsson, filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap, och Fredrik Åström, docent och bibliometriker.

AB - Detta är en kunskapsöversikt på området för överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället, vilket inkluderar företeelser som e-handel, smarta mobiler och deras roll för konsumtion och kredittagande, nya sätt att betala, konsumera och skuldsätta sig, och mer. Kunskapsöversikten har författats av forskare vid Lunds universitet på uppdrag av Kronofogdemyndigheten. Arbetet har utförts under 2014 och inkluderar i huvudsak tre delstudier av delvis olika karaktär, i syfte att ge en så heltäckande och riktig bild av forskningen på området som möjligt: 1) en bibliometrisk, 2) en systematisk litteraturöversikt, samt 3) kompletterande sökningar som även inkluderar svenskspråkiga rapporter, utredningar och böcker. Resultaten indikerar att den internationella forskningen rörande skuldsättning och konsumtionsbeteende i digitala sammanhang i hög grad bedrivs från ett system- eller näringsidkarperspektiv, och endast i låg utsträckning behandlar konsumentutsatthet och för individen negativa aspekter. Det betyder exempelvis att gällande skuldsättning i digitala sammanhang är det ekonomiska/affärsinriktade perspektivet dominant i forskningen. Det finns vidare relativt lite svensk forskning om konsumtions- och snabblån och deras konsekvenser för individ och samhälle, möjligen med undantag för ett reglerings- och policyperspektiv på snabblån. Ett flertal offentliga utredningar och myndighetsrapporter betonar hur unga vuxna är en särdeles exponerad kategori vad det gäller ekonomisk utsatthet. Projektledare för kunskapsöversikten har varit Stefan Larsson, föreståndare för Lunds universitets internetinstitut (LUii) och disputerad i både rättssociologi och i fysisk planering. Medarbetare i projektet var Hanna Carlsson, filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap, och Fredrik Åström, docent och bibliometriker.

KW - Överskuldsättning

KW - skuldsättning

KW - konsumtion

KW - konsumtionsmönster

KW - digital

KW - digitalisering

KW - datafiering

KW - kredit

KW - e-handel

KW - näthandel

KW - finansiell färdighet

KW - snabblån

KW - sms-lån

KW - smarta telefoner

KW - smartphone

KW - app

KW - kunskapsöversikt

KW - litteraturstudie

KW - bibliometri.

M3 - Rapport

SN - 978-91-982312-1-2

SN - 978-91-982312-0-5

VL - 1

T3 - LUii reports

BT - Överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället – en kunskapsöversikt

PB - Lunds universitets internetinstitut (LUii)

ER -