Om regelkonkurrens inom inkomstskatterätten. Med särskild inriktning på förhållandet mellan olika grunder för beskattning av dolda vinstöverföringar till utlandet.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Om regelkonkurrens inom inkomstskatterätten. Med särskild inriktning på förhållandet mellan olika grunder för beskattning av dolda vinstöverföringar till utlandet. / Aldén, Stefan.

Department of Law, Lund University, 1998. 316 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - THES

T1 - Om regelkonkurrens inom inkomstskatterätten. Med särskild inriktning på förhållandet mellan olika grunder för beskattning av dolda vinstöverföringar till utlandet.

AU - Aldén, Stefan

N1 - Defence details Date: 1998-02-07 Time: 10:15 Place: Carolinasalen, Kungshuset, Lundagård, Lund External reviewer(s) Name: Melz, Peter Title: Professor Affiliation: Stockholm ---

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Popular Abstract in Swedish Bland kommunalskattelagens (KL) allmänna bestämmelser finns vissa regler som motverkar överföringar av obeskattade vinstmedel mellan företag. Om ett företag säljer en tillgång eller tjänst för ett pris understigande marknadsvärdet kan uttagsbeskattning ske. Om ett företag i stället köper en tillgång eller tjänst för ett pris överstigande marknadsvärdet är det möjligt att vägra avdrag för denna "fördyring". Vid inkomstöverföringar till utlandet blir bilden mer komplicerad. Då aktualiseras nämligen också den s.k. korrigeringsregeln i KL 43 § 1 mom. I de flesta dubbelbeskattningsavtal som Sverige har ingått finns dessutom en internprissättningsregel intagen, som till sin utformning påminner om korrigeringsregeln. Det finns alltså flera olika bestämmelser som reglerar hur beskattning skall ske, när ett svenskt företag överför inkomster till utlandet. Avhandlingen tar framför allt sikte på förhållandet mellan dessa beskattningsgrunder. Det primära syftet är att klargöra om de ifrågavarande reglerna konkurrerar med varandra och att undersöka vilken bestämmelse man i så fall bör välja att tillämpa. Avhandlingen har också ett mer övergripande syfte, nämligen att ta fram en generell metod för att hantera regelkonkurrensproblem vid den praktiska rättstillämpningen på inkomstskatterättens område.

AB - Popular Abstract in Swedish Bland kommunalskattelagens (KL) allmänna bestämmelser finns vissa regler som motverkar överföringar av obeskattade vinstmedel mellan företag. Om ett företag säljer en tillgång eller tjänst för ett pris understigande marknadsvärdet kan uttagsbeskattning ske. Om ett företag i stället köper en tillgång eller tjänst för ett pris överstigande marknadsvärdet är det möjligt att vägra avdrag för denna "fördyring". Vid inkomstöverföringar till utlandet blir bilden mer komplicerad. Då aktualiseras nämligen också den s.k. korrigeringsregeln i KL 43 § 1 mom. I de flesta dubbelbeskattningsavtal som Sverige har ingått finns dessutom en internprissättningsregel intagen, som till sin utformning påminner om korrigeringsregeln. Det finns alltså flera olika bestämmelser som reglerar hur beskattning skall ske, när ett svenskt företag överför inkomster till utlandet. Avhandlingen tar framför allt sikte på förhållandet mellan dessa beskattningsgrunder. Det primära syftet är att klargöra om de ifrågavarande reglerna konkurrerar med varandra och att undersöka vilken bestämmelse man i så fall bör välja att tillämpa. Avhandlingen har också ett mer övergripande syfte, nämligen att ta fram en generell metod för att hantera regelkonkurrensproblem vid den praktiska rättstillämpningen på inkomstskatterättens område.

KW - interpretation

KW - international taxation

KW - transfer pricing

KW - fiscal law

KW - concealed profit transfer

KW - conflict of rules

KW - skatterätt

KW - finansrätt

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 91-648-0147-0

PB - Department of Law, Lund University

ER -