Personlig assistans - en arbetsrättslig limbo

Research output: Contribution to journalReview article

Standard

Personlig assistans - en arbetsrättslig limbo. / Schömer, Eva.

In: Arbetsmarknad & Arbetsliv, Vol. 23, No. 3, 10.2017, p. 24.

Research output: Contribution to journalReview article

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Schömer, Eva. / Personlig assistans - en arbetsrättslig limbo. In: Arbetsmarknad & Arbetsliv. 2017 ; Vol. 23, No. 3. pp. 24.

RIS

TY - JOUR

T1 - Personlig assistans - en arbetsrättslig limbo

AU - Schömer, Eva

PY - 2017/10

Y1 - 2017/10

N2 - Artikeln belyser hur personliga assistenter upplever sin arbetsmiljö och vilka möjligheter de anser sig ha, att påverka sina arbetsförhållanden utifrån ett rättssociologiskt perspektiv. Författaren länkar personliga assistenters arbetslivserfarenheter med några av de juridiska förutsättningarna, som gäller vid arbete i annans hem. Syftet är att utveckla förståelsen för vadsom händer vid dessa möten, då människor och juridik korsar varandra på ett arbetsrättsligt område, som i det närmsta verkar befinna sig i ett slags arbetsrättsligt ingenmansland. I artikeln diskuteras bland annat hur brukares och assistenters intressen kan tillgodoses, utan att den enas rättigheter inte kränker den andres?

AB - Artikeln belyser hur personliga assistenter upplever sin arbetsmiljö och vilka möjligheter de anser sig ha, att påverka sina arbetsförhållanden utifrån ett rättssociologiskt perspektiv. Författaren länkar personliga assistenters arbetslivserfarenheter med några av de juridiska förutsättningarna, som gäller vid arbete i annans hem. Syftet är att utveckla förståelsen för vadsom händer vid dessa möten, då människor och juridik korsar varandra på ett arbetsrättsligt område, som i det närmsta verkar befinna sig i ett slags arbetsrättsligt ingenmansland. I artikeln diskuteras bland annat hur brukares och assistenters intressen kan tillgodoses, utan att den enas rättigheter inte kränker den andres?

KW - personliga assistenter

KW - home care

KW - kvinnodominerat arbete

KW - obetalt hemarbete

KW - privat-offentlig sfär

M3 - Översiktsartikel

VL - 23

SP - 24

JO - Arbetsmarknad & Arbetsliv

T2 - Arbetsmarknad & Arbetsliv

JF - Arbetsmarknad & Arbetsliv

SN - 1400-9692

IS - 3

ER -