Rätt, norm och tillämpning. En studie av normativa mönster vid beslut enligt LSS på tre arenor

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Standard

Rätt, norm och tillämpning. En studie av normativa mönster vid beslut enligt LSS på tre arenor. / Erlandsson, Lennart.

2014. 188 p.

Research output: ThesisDoctoral Thesis (monograph)

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - THES

T1 - Rätt, norm och tillämpning. En studie av normativa mönster vid beslut enligt LSS på tre arenor

AU - Erlandsson, Lennart

N1 - Defence details Date: 2014-06-02 Time: 13:15 Place: Spoletorps hörsal, Spolegatan 1 R, Lund External reviewer(s) Name: Lemann Kristiansen, Bettina Title: Professor Affiliation: Department of Law, Aarhus University, Denmark ---

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Popular Abstract in Swedish Avhandlingen fokuserar på tillämpningen av lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skillnaden mellan law in books och law in action. De empiriska studierna har sin metodologiska grund i samhällsvetenskaplig teori. Studierna har gjorts vid tre arenor som uppvisar parallella normbildningsprocesser. De tre arenorna är kommuner, Försäkringskassan och förvaltningsrätter. LSS har som målsättning att tillgodose individuella behov utifrån individuella förutsättningar. Myndigheterna har ett visst handlingsutrymme vid beslutsfattandet utifrån lagens målsättning som medger ett utrymme för reella hänsyn. Min utgångpunkt är att handlingsutrymmet är fundamentalt och nödvändigt för att uppfylla lagens målsättning i varje enskilt fall. De empiriska studierna visar att institutionella normer och riktlinjer används i stor utsträckning av myndigheterna vid beslutsfattandet. Dessa normer och riktlinjer kan ibland vara i konflikt med rättsliga normer och påverkar handlingsutrymmet vid rättstillämpningen. En slutsats är att det finns ett gap mellan den politiska målsättningen med LSS och tillämpningen av lagstiftningen. Olika arenor använder olika metoder och har olika interna normer som styr tillämpningen av LSS.

AB - Popular Abstract in Swedish Avhandlingen fokuserar på tillämpningen av lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skillnaden mellan law in books och law in action. De empiriska studierna har sin metodologiska grund i samhällsvetenskaplig teori. Studierna har gjorts vid tre arenor som uppvisar parallella normbildningsprocesser. De tre arenorna är kommuner, Försäkringskassan och förvaltningsrätter. LSS har som målsättning att tillgodose individuella behov utifrån individuella förutsättningar. Myndigheterna har ett visst handlingsutrymme vid beslutsfattandet utifrån lagens målsättning som medger ett utrymme för reella hänsyn. Min utgångpunkt är att handlingsutrymmet är fundamentalt och nödvändigt för att uppfylla lagens målsättning i varje enskilt fall. De empiriska studierna visar att institutionella normer och riktlinjer används i stor utsträckning av myndigheterna vid beslutsfattandet. Dessa normer och riktlinjer kan ibland vara i konflikt med rättsliga normer och påverkar handlingsutrymmet vid rättstillämpningen. En slutsats är att det finns ett gap mellan den politiska målsättningen med LSS och tillämpningen av lagstiftningen. Olika arenor använder olika metoder och har olika interna normer som styr tillämpningen av LSS.

KW - rättsliga normer

KW - välfärdsrätt

KW - Rättssociologi

KW - Institutional norms

KW - Discretion

KW - Law in action

KW - Legal norms

KW - LSS

KW - Sociology of Law

KW - Social and welfare law

KW - rättstillämpning

KW - diskretionär prövning

KW - interna styrdokument

KW - normer

M3 - Doktorsavhandling (monografi)

SN - 978-91-7473-931-2

T3 - Lund Studies in Sociology of Law

ER -