Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Standard

Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. / Larsson, Stefan; Emmelin, Lars.

Festskrift till Karsten Åström. ed. / Karl Dahlstrand. Lund : Juristförlaget i Lund, 2016. p. 306.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Harvard

Larsson, S & Emmelin, L 2016, Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. in K Dahlstrand (ed.), Festskrift till Karsten Åström. Juristförlaget i Lund, Lund, pp. 306.

APA

Larsson, S., & Emmelin, L. (2016). Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. In K. Dahlstrand (Ed.), Festskrift till Karsten Åström (pp. 306). Lund: Juristförlaget i Lund.

CBE

Larsson S, Emmelin L. 2016. Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. Dahlstrand K, editor. In Festskrift till Karsten Åström. Lund: Juristförlaget i Lund. pp. 306.

MLA

Larsson, Stefan and Lars Emmelin "Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv". Dahlstrand, Karl (ed.). Festskrift till Karsten Åström. Lund: Juristförlaget i Lund. 2016, 306.

Vancouver

Larsson S, Emmelin L. Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. In Dahlstrand K, editor, Festskrift till Karsten Åström. Lund: Juristförlaget i Lund. 2016. p. 306

Author

Larsson, Stefan ; Emmelin, Lars. / Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv. Festskrift till Karsten Åström. editor / Karl Dahlstrand. Lund : Juristförlaget i Lund, 2016. pp. 306

RIS

TY - CHAP

T1 - Rätten i den fysiska planeringen. Tre teoretiska perspektiv

AU - Larsson, Stefan

AU - Emmelin, Lars

PY - 2016/12

Y1 - 2016/12

N2 - Detta kapitel rör sig i spänningsfältet mellan rättssociologi och fysisk planering i syfte att visa på hur den senare kunde utvecklas genom bidrag från den förras vidgade förståelse för och av rätten. Analysen, som grundas på material från empiriska studier av utbyggnaden av 3G-systemet och av vindkraften, fokuserar rättens roll i planeringen ur tre perspektiv som är vanliga i rättssociologisk forskning och som är relevanta för att förstå den fysiska planeringen: 1) Samspelet mellan nivåer och hierarki inom planeringssystemen;2) Frågan om legitimiteten hos olika former av kunskap i avgöranden om bygglov och miljölov och i överklagande av sådana lov.3) En spänning eller diskrepans i "gapet” mellan lagens/lagstiftarens intentioner (”law in books”) i förhållande till vad som faktiskt uppnås i praktiken (”law in action”).

AB - Detta kapitel rör sig i spänningsfältet mellan rättssociologi och fysisk planering i syfte att visa på hur den senare kunde utvecklas genom bidrag från den förras vidgade förståelse för och av rätten. Analysen, som grundas på material från empiriska studier av utbyggnaden av 3G-systemet och av vindkraften, fokuserar rättens roll i planeringen ur tre perspektiv som är vanliga i rättssociologisk forskning och som är relevanta för att förstå den fysiska planeringen: 1) Samspelet mellan nivåer och hierarki inom planeringssystemen;2) Frågan om legitimiteten hos olika former av kunskap i avgöranden om bygglov och miljölov och i överklagande av sådana lov.3) En spänning eller diskrepans i "gapet” mellan lagens/lagstiftarens intentioner (”law in books”) i förhållande till vad som faktiskt uppnås i praktiken (”law in action”).

KW - fysisk planering

KW - rättssociologi

KW - 3G

KW - vindkraft

KW - juridik

KW - kunskapstyper

KW - rätten och planeringen

M3 - Kapitel samlingsverk

SN - 91-544-0569-5

SP - 306

BT - Festskrift till Karsten Åström

A2 - Dahlstrand, Karl

PB - Juristförlaget i Lund

CY - Lund

ER -