Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Dagens Sverige är ett mångkulturellt samhälle, och bristen på stabilitet i relationerna mellan svenskar och olika invandrargrupper banar vägen för konfrontationer, som i sin tur materialiserar sig som "elände, våldsdåd och bråk". Det mångkulturella Sverige blir på så sätt en grogrund för etnokulturella motsättningar.
Eftersom rätten i regel betraktas som samhällets konfliktlösande maskineri par excellence, söker en del av dessa motsättningar en rättfärdig och slutgiltig lösning inom rättssystemet. Av samma anledning byggs förväntningar på rättsliga lösningar upp, dvs att man genom lagstiftning ska få bukt med konflikter och att allt blir bra om en tvist behandlas i rätten. Frågan är emellertid om rätten kan leva upp till dessa förväntningar.
Detta arbete är ett försök att närmare granska de problem som uppstår till följd av Sveriges mångkulturella struktur och som tar sig uttryck i konfliktformer av olika slag. Huvudfrågan som ska besvaras gäller relationen mellan dessa konflikter och rättssystemet. Kan rätten användas för att stävja etnokulturellt grundade konflikter, och i så fall hur?

Details

Authors
  • Reza Banakar
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Law and Society

Keywords

  • ethnicity, dispute, conflict, multiculturalism, socio-legal, law, sociology
Translated title of the contributionThe Dilemma of Law - Conflict Management in a Multicultural Society
Original languageSwedish
PublisherBokbox förlag
Number of pages351
ISBN (Print)978-91-86980-15-3
Publication statusPublished - 1994
Publication categoryResearch
Peer-reviewedNo

Publication series

NameScandinavian Studies in the Sociology of Law III