Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle

Research output: Book/ReportBook

Standard

Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. / Banakar, Reza.

Bokbox förlag, 1994. 351 p. (Scandinavian Studies in the Sociology of Law III).

Research output: Book/ReportBook

Harvard

Banakar, R 1994, Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. Scandinavian Studies in the Sociology of Law III, Bokbox förlag.

APA

Banakar, R. (1994). Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. (Scandinavian Studies in the Sociology of Law III). Bokbox förlag.

CBE

Banakar R 1994. Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. Bokbox förlag. 351 p. (Scandinavian Studies in the Sociology of Law III).

MLA

Banakar, Reza Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle Scandinavian Studies in the Sociology of Law III. Bokbox förlag. 1994.

Vancouver

Banakar R. Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. Bokbox förlag, 1994. 351 p. (Scandinavian Studies in the Sociology of Law III).

Author

Banakar, Reza. / Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. Bokbox förlag, 1994. 351 p. (Scandinavian Studies in the Sociology of Law III).

RIS

TY - BOOK

T1 - Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle

AU - Banakar, Reza

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Dagens Sverige är ett mångkulturellt samhälle, och bristen på stabilitet i relationerna mellan svenskar och olika invandrargrupper banar vägen för konfrontationer, som i sin tur materialiserar sig som "elände, våldsdåd och bråk". Det mångkulturella Sverige blir på så sätt en grogrund för etnokulturella motsättningar. Eftersom rätten i regel betraktas som samhällets konfliktlösande maskineri par excellence, söker en del av dessa motsättningar en rättfärdig och slutgiltig lösning inom rättssystemet. Av samma anledning byggs förväntningar på rättsliga lösningar upp, dvs att man genom lagstiftning ska få bukt med konflikter och att allt blir bra om en tvist behandlas i rätten. Frågan är emellertid om rätten kan leva upp till dessa förväntningar. Detta arbete är ett försök att närmare granska de problem som uppstår till följd av Sveriges mångkulturella struktur och som tar sig uttryck i konfliktformer av olika slag. Huvudfrågan som ska besvaras gäller relationen mellan dessa konflikter och rättssystemet. Kan rätten användas för att stävja etnokulturellt grundade konflikter, och i så fall hur?

AB - Dagens Sverige är ett mångkulturellt samhälle, och bristen på stabilitet i relationerna mellan svenskar och olika invandrargrupper banar vägen för konfrontationer, som i sin tur materialiserar sig som "elände, våldsdåd och bråk". Det mångkulturella Sverige blir på så sätt en grogrund för etnokulturella motsättningar. Eftersom rätten i regel betraktas som samhällets konfliktlösande maskineri par excellence, söker en del av dessa motsättningar en rättfärdig och slutgiltig lösning inom rättssystemet. Av samma anledning byggs förväntningar på rättsliga lösningar upp, dvs att man genom lagstiftning ska få bukt med konflikter och att allt blir bra om en tvist behandlas i rätten. Frågan är emellertid om rätten kan leva upp till dessa förväntningar. Detta arbete är ett försök att närmare granska de problem som uppstår till följd av Sveriges mångkulturella struktur och som tar sig uttryck i konfliktformer av olika slag. Huvudfrågan som ska besvaras gäller relationen mellan dessa konflikter och rättssystemet. Kan rätten användas för att stävja etnokulturellt grundade konflikter, och i så fall hur?

KW - ethnicity

KW - dispute

KW - conflict

KW - multiculturalism

KW - socio-legal

KW - law

KW - sociology

M3 - Bok

SN - 978-91-86980-15-3

T3 - Scandinavian Studies in the Sociology of Law III

BT - Rättens Dilemma: Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle

PB - Bokbox förlag

ER -