Religiösa organisationer och civilsamhället

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapter

Abstract

I kapitlet beskriver vi religionens plats i dagens svenska samhälle genom ett civilsamhällsperspektiv. Vi börjar med att visa hur civilsamhället beskrivits i förhållande till religion i Sverige samt i internationell forskning. Detta för att ge en bakgrund för att presentera och diskutera olika förklaringar till vad som avses med termen civilsamhälle. Vi tittar även på vad den offentliga administrationen och finansieringen av religiösa organisationer säger om deras roll i civilsamhället, innan vi avslutar med exempel från två aktuella forskningsområden i spänningsfältet mellan religiösa organisationer och civilsamhälle, nämligen religiösa organisationers plats i välfärdssystemet och religionsdialog. Genom att fokusera dessa två områden kan vi bättre förstå om och i så fall hur religiösa organisationer kan anses vara en del av civilsamhället och i vilken mån funktionell differentiering, det vill säga att samhällets institutioner blir att mer självständiga och specialiserade, fortfarande präglar religionens roll i det svenska samhället.

Details

Authors
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Sociology

Keywords

  • religion, civilsamhälle, Sverige, nutida, religiösa organisationer, statlig finansiering, välfärdssamhället, metod, observationer, religionsdialog
Translated title of the contributionReligious organization and civil society
Original languageSwedish
Title of host publicationSociologiska perspektiv på religion i Sverige
EditorsMia Lövheim, Magdalena Nordin
PublisherGleerups Utbildning AB
Pages107-122
ISBN (Print)9789140690432
Publication statusPublished - 2015
Publication categoryResearch
Peer-reviewedYes

Bibliographic note

The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Centre for Theology and Religious Studies (015017000)