Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk

Research output: Book/ReportReport

Standard

Tillitsbaserad styrning och ledning : Ett ramverk. / Bringselius, Louise.

2 ed. Stockholm : Tillitsdelegationen, 2017. 30 p. (Samtal om tillit i styrning).

Research output: Book/ReportReport

Harvard

Bringselius, L 2017, Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk. Samtal om tillit i styrning, 2 edn, Tillitsdelegationen, Stockholm.

APA

Bringselius, L. (2017). Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk. (2 ed.) (Samtal om tillit i styrning). Stockholm: Tillitsdelegationen.

CBE

Bringselius L 2017. Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk. 2 ed. Stockholm: Tillitsdelegationen. 30 p. (Samtal om tillit i styrning).

MLA

Bringselius, Louise Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk 2 udg. Samtal om tillit i styrning. Stockholm: Tillitsdelegationen. 2017.

Vancouver

Bringselius L. Tillitsbaserad styrning och ledning: Ett ramverk. 2 ed. Stockholm: Tillitsdelegationen, 2017. 30 p. (Samtal om tillit i styrning).

Author

Bringselius, Louise. / Tillitsbaserad styrning och ledning : Ett ramverk. 2 ed. Stockholm : Tillitsdelegationen, 2017. 30 p. (Samtal om tillit i styrning).

RIS

TY - BOOK

T1 - Tillitsbaserad styrning och ledning

T2 - Ett ramverk

AU - Bringselius, Louise

PY - 2017/10/30

Y1 - 2017/10/30

N2 - Tillitsbaserad styrning och ledning (TSL) är en samling metoder som syftar till att öka kvaliteten i offentligt finansierade tjänster genom att öka tilliten till brukare och brukarmötande yrkesgrupper. Dessa metoder har utvecklats som svar på en växande kritik mot utvecklingen i den offentligt finansierade välfärdssektorn under senare år, bland annat en växande administrativ börda, stelbenta strukturer och en arbetsdelning och formalism som gör det svårt att hjälpa medborgare med komplexa behov. I denna rapport föreslås ett modeller, definitioner och principer för tillitsbaserad styrning och ledning samt förslag på vad den kan innebära i en konkret praktik. Tillitsbaserad styrning och ledning beskrivs som bestående av tre hörnstenar: kultur, styrning samt arbetsorganisation. Insatser på dessa områden samspelar och tilliten behöver omfatta samtliga. Kopplat till dessa hörnstenar presenteras sju grundläggande principer: tillit, brukarfokus, öppenhet, delegering, stöd, samverkan och kunskap. Även relationen mellan tillit, rättssäkerhet och den statliga värdegrunden diskuteras. Rapporten är en utveckling av ett PM från april 2017 och ett utkast till ett kapitel i kommande forskningsantologi (SOU) inom ramen för Tillitsdelegationen.

AB - Tillitsbaserad styrning och ledning (TSL) är en samling metoder som syftar till att öka kvaliteten i offentligt finansierade tjänster genom att öka tilliten till brukare och brukarmötande yrkesgrupper. Dessa metoder har utvecklats som svar på en växande kritik mot utvecklingen i den offentligt finansierade välfärdssektorn under senare år, bland annat en växande administrativ börda, stelbenta strukturer och en arbetsdelning och formalism som gör det svårt att hjälpa medborgare med komplexa behov. I denna rapport föreslås ett modeller, definitioner och principer för tillitsbaserad styrning och ledning samt förslag på vad den kan innebära i en konkret praktik. Tillitsbaserad styrning och ledning beskrivs som bestående av tre hörnstenar: kultur, styrning samt arbetsorganisation. Insatser på dessa områden samspelar och tilliten behöver omfatta samtliga. Kopplat till dessa hörnstenar presenteras sju grundläggande principer: tillit, brukarfokus, öppenhet, delegering, stöd, samverkan och kunskap. Även relationen mellan tillit, rättssäkerhet och den statliga värdegrunden diskuteras. Rapporten är en utveckling av ett PM från april 2017 och ett utkast till ett kapitel i kommande forskningsantologi (SOU) inom ramen för Tillitsdelegationen.

M3 - Rapport

T3 - Samtal om tillit i styrning

BT - Tillitsbaserad styrning och ledning

PB - Tillitsdelegationen

CY - Stockholm

ER -