Utmaning eller tillgång? Att undervisa modersmålstalare i språkutbildning på universitetet

Research output: Contribution to journalArticle

Standard

Utmaning eller tillgång? Att undervisa modersmålstalare i språkutbildning på universitetet. / Johansson, Ingela; Seiler-Holmer, Gudrun.

In: Högre utbildning, Vol. 9, No. 1, 28.05.2019, p. 60-77.

Research output: Contribution to journalArticle

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - JOUR

T1 - Utmaning eller tillgång? Att undervisa modersmålstalare i språkutbildning på universitetet

AU - Johansson, Ingela

AU - Seiler-Holmer, Gudrun

PY - 2019/5/28

Y1 - 2019/5/28

N2 - I språkutbildning vid svenska lärosäten finns det vanligtvis ett antal studenter i varje grupp som har det studerade språket som modersmål (L1), även om majoriteten utgörs av studerande som läser språket som främmande språk (L2). I vår studie undersöker vi erfarenheter av att undervisa denna typ av grupp genom semistrukturerade intervjuer med sex universitetslärare i franska, spanska och tyska. Undersökningen visar att lärarna mestadels ser L1-studenterna som en tillgång för gruppen, samtidigt som de är medvetna om risken att dessa blir alltför tongivande. Det framgår också att L1-studenterna, majoriteten med högskolestudier från hemlandet, överlag accepterar att de måste läsa sitt modersmål tillsammans med L2-inlärare för att bli lärare i svensk skola.

AB - I språkutbildning vid svenska lärosäten finns det vanligtvis ett antal studenter i varje grupp som har det studerade språket som modersmål (L1), även om majoriteten utgörs av studerande som läser språket som främmande språk (L2). I vår studie undersöker vi erfarenheter av att undervisa denna typ av grupp genom semistrukturerade intervjuer med sex universitetslärare i franska, spanska och tyska. Undersökningen visar att lärarna mestadels ser L1-studenterna som en tillgång för gruppen, samtidigt som de är medvetna om risken att dessa blir alltför tongivande. Det framgår också att L1-studenterna, majoriteten med högskolestudier från hemlandet, överlag accepterar att de måste läsa sitt modersmål tillsammans med L2-inlärare för att bli lärare i svensk skola.

KW - Språkinlärning

KW - L1-studenter

KW - L2-inlärare

KW - blandade grupper

KW - heritage students

U2 - 10.23865/hu.v9.1471

DO - 10.23865/hu.v9.1471

M3 - Artikel i vetenskaplig tidskrift

VL - 9

SP - 60

EP - 77

JO - Högre utbildning

T2 - Högre utbildning

JF - Högre utbildning

SN - 2000-7558

IS - 1

ER -