Utvärdering av ett interaktivt diagnostiskt prov för studentaktivering och kontinuerlig återkoppling i föreläsningskurser

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingPaper in conference proceeding

Standard

Utvärdering av ett interaktivt diagnostiskt prov för studentaktivering och kontinuerlig återkoppling i föreläsningskurser. / Jannasch, Patric; Nordberg Karlsson, Eva; Nilsson, Ulf.

Proceedings från LTHs 5:e Pedagogiska Inspirationskonferens. Lunds Tekniska Högskola, 2008.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingPaper in conference proceeding

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

RIS

TY - GEN

T1 - Utvärdering av ett interaktivt diagnostiskt prov för studentaktivering och kontinuerlig återkoppling i föreläsningskurser

AU - Jannasch, Patric

AU - Nordberg Karlsson, Eva

AU - Nilsson, Ulf

N1 - The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Organic chemistry (S/LTH) (011001240), Biotechnology (LTH) (011001037), Polymer and Materials Chemistry (LTH) (011001041)

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Målsättningen med detta projekt var att utveckla ett praktiskt och resurssnålt pedagogiskt instrument för att öka den kontinuerliga återkopplingen och studentaktiveringen i stora föreläsningskurser. Ett interaktivt diagnostiskt prov utvecklades, och implementerades sedan i LTH-kursen Miljökemi med 88 studenter. Det anonyma flervalsprovet hade 12 frågor som studenterna fick svara på strax före en föreläsningspaus. Efter att studenterna fått göra om samma prov efter pausen blev resultatet något bättre, troligtvis för att vissa studenter diskuterat frågorna. Föreläsaren gick sedan igenom och förklarade de rätta svaren. En utvärdering visade att studenterna var positiva till provet och att de framförallt hade uppfattningen att det hjälpte föreläsaren att identifiera deras kunskapsluckor. En viktig slutsats var att det interaktiva diagnostiska provet kan användas som ett instrument för operativ utvärdering.

AB - Målsättningen med detta projekt var att utveckla ett praktiskt och resurssnålt pedagogiskt instrument för att öka den kontinuerliga återkopplingen och studentaktiveringen i stora föreläsningskurser. Ett interaktivt diagnostiskt prov utvecklades, och implementerades sedan i LTH-kursen Miljökemi med 88 studenter. Det anonyma flervalsprovet hade 12 frågor som studenterna fick svara på strax före en föreläsningspaus. Efter att studenterna fått göra om samma prov efter pausen blev resultatet något bättre, troligtvis för att vissa studenter diskuterat frågorna. Föreläsaren gick sedan igenom och förklarade de rätta svaren. En utvärdering visade att studenterna var positiva till provet och att de framförallt hade uppfattningen att det hjälpte föreläsaren att identifiera deras kunskapsluckor. En viktig slutsats var att det interaktiva diagnostiska provet kan användas som ett instrument för operativ utvärdering.

KW - operativ utvärdering

KW - kamraträttning

KW - återkoppling

KW - föreläsning

KW - studentaktivering

KW - SoTL

M3 - Konferenspaper i proceeding

BT - Proceedings från LTHs 5:e Pedagogiska Inspirationskonferens

PB - Lunds Tekniska Högskola

Y2 - 23 October 2008 through 23 October 2008

ER -