Välkommen hem Mr Swanson: svenska emigranter och svenskhet på film

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Från 1840 och ett sekel framåt utvandrade över en miljon människor från Sverige till Amerika. Att så många valde att lämna Sverige för att söka ett bättre liv på andra sidan Atlanten var ett stort trauma för den svenska nationen. Filmmakarna var inte sena att på olika sätt belysa fenomenet som skulle få märkbar betydelse för den svenska nationella identiteten.
I Välkommen hem Mr Swanson analyserar filmvetaren Ann-Kristin Wallengren hur emigrationen till USA och den svenskamerikanske återvändaren skildrades i svensk film mellan 1910 och 1950, med nedslag även i senare filmer och tv-program. Sågs emigranten som en nationell förrädare eller som en modig nybyggare som kunde återvända med moderna idéer? I stor utsträckning visades svenska filmer även för immigranterna i USA, och Wallengren diskuterar de föreställningar om Sverige och svenskhet som spreds därigenom. Författaren tar också ett specifikt grepp om bilden av svenska invandrarkvinnor i amerikansk film, en representation som på många sätt stod i kontrast till den svenska idealbilden. Wallengren visar hur ideologier om nationalitet haft en framträdande plats i filmens berättelser – bilderna projicerar de uppfattningar om svensk nationalitet och amerikansk livsstil som dominerat över tid.

Details

Authors
Organisations
Research areas and keywords

Subject classification (UKÄ) – MANDATORY

  • Studies on Film

Keywords

  • Amerikaemigrationen, svenskamerikaner, svensk film, svenskhet, film och migration, migration och kultur, film och ideologi, nationell identitet, film och minne
Original languageSwedish
PublisherNordic Academic Press
Number of pages235
ISBN (Print)978-91-87121-99-9
Publication statusPublished - 2013
Publication categoryResearch
Peer-reviewedNo

Total downloads

No data available

Related research output

Ann-Kristin Wallengren & Charlotte Merton (Translator), 2014, Nordic Academic Press. 366 p.

Research output: Book/ReportBook

View all (1)

Related projects

Erik Hedling

2007/01/012011/12/31

Project: Research

View all (3)