Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning?

Research output: Book/ReportReport

Standard

Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning? / Nordh, Nina; Aguilar, Lyonel; Svensson, Åse; Winslott Hiselius, Lena.

Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg, 2015. 91 p. (Bulletin 297 / 3000; Vol. Bulletin 297).

Research output: Book/ReportReport

Harvard

Nordh, N, Aguilar, L, Svensson, Å & Winslott Hiselius, L 2015, Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning? Bulletin 297 / 3000, vol. Bulletin 297, vol. Bulletin 297, Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg.

APA

Nordh, N., Aguilar, L., Svensson, Å., & Winslott Hiselius, L. (2015). Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning? (Bulletin 297 / 3000; Vol. Bulletin 297). Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg.

CBE

Nordh N, Aguilar L, Svensson Å, Winslott Hiselius L 2015. Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning?. Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg. 91 p. (Bulletin 297 / 3000).

MLA

Nordh, Nina et al. Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning? Bulletin 297 / 3000. Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg. 2015.

Vancouver

Nordh N, Aguilar L, Svensson Å, Winslott Hiselius L. Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning? Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg, 2015. 91 p. (Bulletin 297 / 3000).

Author

Nordh, Nina ; Aguilar, Lyonel ; Svensson, Åse ; Winslott Hiselius, Lena. / Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning?. Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg, 2015. 91 p. (Bulletin 297 / 3000).

RIS

TY - BOOK

T1 - Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning?

AU - Nordh, Nina

AU - Aguilar, Lyonel

AU - Svensson, Åse

AU - Winslott Hiselius, Lena

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - I flera andra europeiska länder har antalet elektriska cyklar ökat kraftigt de senaste åren. En liknande ökning förväntas också i Sverige. Hittills har kunskapen om attityder hos elcyklister i Sverige varit begränsade. Denna studie består av intervjuer med 39 personer från hela Sverige för att få en bättre förståelse för varför de har valt att cykla en elcykel, och vad de tror kan göras för att få fler människor att välja elcykel. Dessutom genomfördes en webbenkät med 41 kommuner för att se hur förberedda de är på en ökning av elcyklar. Resultatet av intervjustudien pekar på att de som inledningsvis kan gå före och göra elcykling mer populärt är människor som älskar att cykla. Elcyklisterna i studien lyfte fram hur roligt de tyckte det var att cykla elcykel. De uppskattade att det var ett snabbt och smidigt transportmedel, samtidigt som de fick bättre kondition och gjorde en insats för miljön. En avgörande förutsättning för att kunna cykla elcykel var sammanhängande cykelvägar utan ojämnheter och tvära kurvor som inte delades med långsammare cyklister och gående. Många valde av den anledningen att cykla på bilvägen i stället. Bättre parkeringar nämndes också, framför allt cykelställ där ramen kunde låsas fast. Av webbenkätens resultat gick det också att se att kommunerna genomgående hade höga ambitioner för att förbättra infrastrukturen för cyklar, men det gick inte att läsa ut hur långt det arbetet hade kommit. Ungefär hälften av kommunerna i studien hade haft kampanjer för att öka elcykling. Slutsatsen av studien är att det krävs en kombination av insatser för att nå en ökad användning av elcyklar, och att det allra viktigaste är att förbättra cykelvägnätet. En lösning som föreslås är en breddning av vägrenen till avgränsade cykelfält på bilvägar.

AB - I flera andra europeiska länder har antalet elektriska cyklar ökat kraftigt de senaste åren. En liknande ökning förväntas också i Sverige. Hittills har kunskapen om attityder hos elcyklister i Sverige varit begränsade. Denna studie består av intervjuer med 39 personer från hela Sverige för att få en bättre förståelse för varför de har valt att cykla en elcykel, och vad de tror kan göras för att få fler människor att välja elcykel. Dessutom genomfördes en webbenkät med 41 kommuner för att se hur förberedda de är på en ökning av elcyklar. Resultatet av intervjustudien pekar på att de som inledningsvis kan gå före och göra elcykling mer populärt är människor som älskar att cykla. Elcyklisterna i studien lyfte fram hur roligt de tyckte det var att cykla elcykel. De uppskattade att det var ett snabbt och smidigt transportmedel, samtidigt som de fick bättre kondition och gjorde en insats för miljön. En avgörande förutsättning för att kunna cykla elcykel var sammanhängande cykelvägar utan ojämnheter och tvära kurvor som inte delades med långsammare cyklister och gående. Många valde av den anledningen att cykla på bilvägen i stället. Bättre parkeringar nämndes också, framför allt cykelställ där ramen kunde låsas fast. Av webbenkätens resultat gick det också att se att kommunerna genomgående hade höga ambitioner för att förbättra infrastrukturen för cyklar, men det gick inte att läsa ut hur långt det arbetet hade kommit. Ungefär hälften av kommunerna i studien hade haft kampanjer för att öka elcykling. Slutsatsen av studien är att det krävs en kombination av insatser för att nå en ökad användning av elcyklar, och att det allra viktigaste är att förbättra cykelvägnätet. En lösning som föreslås är en breddning av vägrenen till avgränsade cykelfält på bilvägar.

KW - kampanjer

KW - attityder

KW - cykelfält

KW - elcyklar

KW - cykelvägar

KW - elcyklar

KW - kampanjer

KW - attityder

KW - cykelfält

KW - cykelväg

M3 - Rapport

VL - Bulletin 297

T3 - Bulletin 297 / 3000

BT - Vilka egenskaper hos elcykeln attraherar dess användare och hur kan denna kunskap användas för en ökad spridning?

PB - Lunds universitet, LTH, instutionen för teknik och samhälle, trafik och väg

ER -