Cancerinfektion

Organisation: forskargrupp

Beskrivning

Forskning

Urinvägsinfektioner (UVI) är en av våra vanligaste infektionssjukdomar. Njurbäckeninflammation kan orsaka allvarliga störningar av njurfunktionen och kan till och med vara livshotande. Den vanligaste formen av UVI är dock asymptomatisk bakteriuri (ABU) som innebär att urinvägarna är koloniserade av miljontals bakterier utan att patienten utvecklar symptom. Nu försöker vi: Varför får vissa patienter återkommande urinvägsinfektioner? Vad gör att vissa patienter kan bära bakterier i urinblåsan utan att bli sjuka? HAMLET är en molekyl som vi har upptäckt vilken selektivt angriper och dödar tumörceller, upptäcktes ursprungligen i bröstmjölk och består av ett protein, alfa-laktalbumin, och en fettsyra, oleinsyra. När proteinet bildas veckas det till sin rätta struktur genom att binda en kalciumjon. Sådana former av proteinet är normalt sett inte stabila i de miljöer som finns i kroppen, men i HAMLET har en sådan veckningsform stabiliserats med hjälp av fettsyran.

Senaste forskningsoutput

Christoffer Tengryd, Signe Holm Nielsen, Michele Cavalera, Eva Bengtsson, Federica Genovese, Morten Karsdal, Pontus Dunér, Marju Orho-Melander, Jan Nilsson, Andreas Edsfeldt & Isabel Gonçalves, 2020 nov, I : Atherosclerosis. 313, s. 88-95 8 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Tran Thi Hien, Ines Ambite, Daniel Butler, Murphy Lam Yim Wan, Tuan Hiep Tran, Urban Höglund, Marek Babjuk & Catharina Svanborg, 2020 apr 22, I : International Journal of Cancer.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Daniel Butler, 2020, Lund: Lund University, Faculty of Medicine. 61 s.

Forskningsoutput: AvhandlingDoktorsavhandling (sammanläggning)

Visa alla (15)