Mikrobiologisk ekologi

Organisation: forskargrupp

Forskningsområden

Nyckelord

Beskrivning

Forskargruppen Mikrobiologisk ekologi arbetar med att identifiera de mikroorganismer som sköter omsättningen av kol och kväve i marken. Vi kartlägger vad som kännetecknar de här processerna på molekylär nivå och identifierar hur olika miljöfaktorer påverkar processerna. Huvudfokus är samverkan mellan svampar och växtrötter.

Forskning

Vår forskning syftar till att identifiera de mikroorganismer som sköter omsättningen av kol och kväve i jorden. Ett mål är att ta reda på vad som karakteriserar dessa processer och identifiera hur de är reglerade under olika miljömässiga scenarion. Vårt huvudfokus är att studera den symbiotiska samverkan mellan svamp och växtrötter. Vi undersöker också det parasitiska samspelet mellan svamp och jordlevande nematoder. Med hjälp av genomik, det vill säga studier av arvsmassa, undersöker vi evolutionen av symbiotiska svampar och parasitsvampar. Vi har utmärkta faciliteter för forskning på mikroorganismer i marken. Bland annat har vi växtkamrar, mikroskop och utrustning för kemiska separations- och analysmetoder, både högupplösande vätskekromatografi (HPLC) och gaskromatografi (GC). Hos oss finns Lund University DNA Sequencing Facility.

Senaste forskningsoutput

Tao Wang, Zhaomo Tian, Anders Tunlid & Per Persson, 2020 apr 12, I : New Phytologist.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Ana Goidea, Dimitrios Floudas & David Andréen, 2020 apr 6, Fabricate 2020: Making Resilient Architecture. Burry, J., Sabin, J., Sheil, B. & Skavara, M. (red.). UCL Press, s. 42-49 8 s. (FABRICATE).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Visa alla (538)