Molekylär neurobiologi

Organisation: forskargrupp

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Neurovetenskaper
  • Cell- och molekylärbiologi

Forskning

Flera neurodegenerativa sjukdomar är karakteriserat av bildandet av stora proteinrika aggregat i neuroner. Flera bevis tyder på att uppbyggnaden av dessa stora aggregat, kan drivas huvudsakligen av missveckade amyloidproteiner. Vårt fokus är att undersöka hur chaperoner som är involverade i reglering av proteinvikning och proteinhomeostas kan undertrycka aggregering av amyloidproteiner, såsom alfa-synuclein, tau och polyQ-proteiner. Vi är särskilt intresserade av en klass av HSP70 co-chaperones som heter DNAJ-proteiner. Mutationer i flera DNAJ-gener är genetiskt kopplade till en ökad risk att drabbas av Parkinsons sjukdom, men väldigt lite är känt om de molekylära mekanismerna bakom detta. Vår forskningsgrupp använder en rad olika molekylärbiologiska verktyg, cellodlingsmodeller och gnagaremodeller för att fastställa hur dessa DNAJ-proteiner kan undertrycka protein aggregering och vara neuroprotektiva i Parkinsons sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar.

Senaste forskningsoutput

Deshayes, N., Sertan Arkan & Christian Hansen, 2019 sep 11, I : International Journal of Molecular Sciences. 20, 18, 4495.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Sertan Arkan, Kasap, M., Akman, Ö., Akpınar, G., Ateş, N. & Karson, A., 2019, I : Neuroscience Letters. 709, 134299.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Camacho, R., Täuber, D., Christian Hansen, Shi, J., Bousset, L., Melki, R., Jia-Yi Li & Ivan Scheblykin, 2018, I : Communications Biology. 1, 157 .

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (13)