Stem Cells, Aging and Neurodegeneration

Organisation: forskargrupp

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Neurologi

Forskning

I vår grupp är vi intresserade av hur åldrande och åldersrelaterade sjukdomar påverkar hjärnans olika celler och hur vi kan använda stamceller för att studera och behandla sjukdomar i hjärnan. Vi använder oss av av nyskapande stamcells, reprogrammerings och genmodiferande teknologier för att studera hur genetiska processer involverade i åldrande och neurodegenerativa sjukdomar påverkar bildandet och funktionen av olika neurala celler. VI har också ett intresse i basal stamcellsbiologi med fokus på nervstamceller i den vuxna och åldrande hjärnan. Våra mål är att utveckla cellbaserade modeller för åldrande och degeneration av den mänskliga hjärnans celler, undersöka mekanismer ansvariga för dysfunktion i neurala celler och nervstamceller i den åldrande och sjuka hjärnan samt att undersöka reglering av nervcellsnybildning.

Senaste forskningsoutput

Hansen, M. G., Tornero, D., Isaac Canals, Henrik Ahlenius & Zaal Kokaia, 2019, I : Methods in molecular biology (Clifton, N.J.). 1919, s. 73-88 16 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Miskinyte, G., Hansen, M. G., Emanuela Monni, Lam, M., Johan Bengzon, Olle Lindvall, Henrik Ahlenius & Zaal Kokaia, 2018 okt 11, I : PLoS ONE. 13, 10, e0204688.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (7)