Lundbystudien

Organisation: forskargrupp

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Psykiatri

Nyckelord

  • mentala hälsa, DSM IV

Forskning

Lundbystudien etablerades i den internationella traditionen av deskriptiv epidemiologi i mitten av 1900-talet. Tillsammans med Lundbystudien etablerades flera andra studier med internationellt rykte, bl.a. Stirling County Study (Canada). Lundbystudien pågår fortfarande och är den enda studien i världen av incidensvärdering som baseras på en personbaserad långtidsuppföljningsdesign. Det har gjorts flera personliga fältundersökningar; 1947, 1957, 1972 och 1997, varav den senaste alltså var en 50-årsuppföljning. Data är av hög kvalitet, validerade genom personliga intervjuer (gjorda av specialistkompetenta psykiatriker) av probanderna och diagnoserna har validerats mot olika klassifikationssystem som varit i bruk sedan 1947, där det senaste är DSM IV. Totalt var det cirka 42% av befolkningen som någon gång i livet lidit av mental ohälsa. Den mentala hälsan i befolkningen har följts i ett mycket långt perspektiv, vilket är av värde för att bedöma behov av preventiva åtgärder. Bakgrundsfaktorer har också studerats

Senaste forskningsoutput

Brådvik, L., Löwenhielm, P., Frank, A. & Mats Berglund, 2019 mar 5, I : International Journal of Environmental Research and Public Health. 16, 5, 801.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Mattisson, C., Bogren, M., Horstmann, V., Öjesjö, L. & Brådvik, L., 2018 dec, I : Psychiatry Journal. 2018 , s. 1-9 4829389.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Brådvik, L., 2018 sep 17, I : International Journal of Environmental Research and Public Health. 15, 9, 2028.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragDebate/Note/Editorial

Visa alla (10)