Cecilia Svedman

Professor, överläkare, docent, lektor, verksamhetschef Specialiserad hudsjukvård Sund

Forskningsområden

Nyckelord

  • kontaktallergi, eksem, pikutantestning

Forskning

Vår hud har utvecklats för att skydda oss från omvärlden, för solens strålar, för vatten och för ämnen i vår miljö som kan vara irritanter, toxiska substanser eller som har kapaciteten att agera som allergen. Vår hud kan utveckla kontaktallergi för naturämnen som finns överallt, t.ex .metaller, parfymer, växter och för syntetiskt skapade ämnen; plast, gummi och konserveringsmedel m.m. De symtom man ser i huden om vi exponeras för ett irriterande ämne eller ett allergen är oftast liknande, vi utvecklar en inflammatorisk reaktion, ett eksem.

I min forskning har jag fokuserat på olika ämnen som ger upphov till kontaktallergi och vad som är typiskt för dessa, vad som händer i huden vid kontaktallergi, hur vi bäst diagnosticerar kontaktallergi och hur vi bäst skyddar oss i vår miljö för kontaktallergi och ännu viktigare från att få kontaktallergiskt eksem. I min forskargrupp har vi dessutom studerat systemiska kontaktallergiska reaktioner, dvs. vad som sker då en individ som är allergisk exponeras för sitt allergen i föda eller blodet. Det kan t.ex. ske när vi använder artificiellt material i vår kropp.

Senaste forskningsoutput

Josefin Ulriksdotter, Cecilia Svedman, Magnus Bruze, Jenny Glimsjö, Kajsa Källberg, Thanisorn Sukakul & Martin Mowitz, 2020 okt 1, I : Contact Dermatitis. 83, 4, s. 301-309 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Anna Balato, Fabio Ayala, Magnus Bruze, Marie Noëlle Crepy, Margarida Gonçalo, Jeanne Duus Johansen, Swen Malte John, Paolo Pigatto, Annunziata Raimondo, Thomas Rustemeyer, Marie Louise A. Schuttelaar, Cecilia Svedman, Olivier Aerst, Wolfgang Uter, Mark Wilkinson & Anamaria Gimenez-Arnau, 2020 apr 30, I : Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragLetter

Visa alla (94)