Felicita Brusoni

Doktorand, , ,

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Musik
  • Teatervetenskap
  • Scenkonst

Nyckelord

  • Röst, Nutida musik, Sångteknik, Sång

Forskning

Konstnärligt arbete

Forskning

 

Mitt forskningsprojekt vill utforska nya möjligheter för sångrösten. Forskning och experiment inom detta område har redan utökat vår kunskap om vad vi kan göra som går utanför röstens gränser. Men hittills har inte tillräcklig forskning ägnats åt att utveckla metoder för att hantera och förbättra sångteknik och att hitta verktyg som kan ge nya möjligheter för sångare som arbetar med röst i nutida musik, för dem som redan arbetar med teknik och vill förbättra dem eller lära sig nya och för kompositörer som söker specifika tekniker. Mitt forskningsprojekt kommer att fokusera på att utveckla en sångcoachingsmetod för att lära mig utökad sångteknik.

Många typer av ljud kommer att tas med och utforskas, eftersom det fortfarande finns många oidentifierade (till exempel olika typer av multifonics eller glottal visselpipa som kallas M4-mekanism). Dessa tekniker kommer att utforskas som empiriskt material, med hjälp av experter (läkare, läkare och logopeder) och ändamålsenliga laboratorier (Humanist laboratoriet i Lund). Målet är att hitta olika sätt att producera dessa extra normala ljud och att hitta ett sätt att träna upp dem. Jag kommer att genomföra praktisk forskning om mig själv och, som en förlängning av det, på andra sångare under workshops, men också samarbeta med befintliga institutioner kring extra normal röst (Dresden).

Ett av resultaten från mitt forskningsprojekt är att bygga en stark upplevelse kring utökad sångteknik, detta kan ge Malmö en ledande plats på den internationella kartan. Jag vill att Musikhögskolan i Malmö blir ett Multimedia Center för Extra Normal Voice, det första i Skandinavien.

Forskningsresultaten kommer att samlas i ett nybildat arkiv med utökade sångtekniker, som kommer att ingå i Multimedia Center. Syftet är att kommunicera den konstnärliga kunskapen nationellt och internationellt med ny teknik och att översätta forskningen till direkt tillämplig information. Arkivet kommer att ha en fysisk plats i biblioteket vid Musikhögskolan i Malmö men även finnas digitalt.

Eftersom målet också är att kommunicera ny kunskap kring denna fråga, är min avsikt att driva en ny vokalensemble med studenter från MHM och att organisera konserter på detta tema. Studenter kommer också att delta i samarbeten med professionella samtida musikensembler.

För att utöka kunskapen kommer vissa workshops och föreläsningar att organiseras runt specifika ämnen kring den extra normala rösten, särskilt tillsammans med experter inom vissa tekniker som inte tillhör den västerländska traditionella musiken, till exempel folksångare vars tekniker sträcker sig utanför röstens vedertagna gränser.

Konstnärligt arbete

Felicita Brusoni (f. 1986, Italien) är en sopran, sångarerska och doktorand i musik med inriktning mot rösten vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet (Sverige) som bedriver ett övningsbaserat forskningsprojekt om utökad sångteknik .

Hon studerade operasång vid R. Accademia Filarmonica i Bologna (Italien) samtidigt som hon tog en kandidatexamen i DAMS - Disciplines of Arts, Music and Performative Arts (2010). Därefter tog hon en kandidatexamen (2014) i sång och en magisterexamen (2017) i vokal kammarmusik (inriktad på Lieder och samtida musikrepertoar) från musikkonservatoriet i La Spezia (Italien), där hon också började studera valthorn.

 

Felicita förkovrade sig i nutida sång med Nicholas Isherwood och Alda Caiello och byggde upp en repertoar för solo-röst, röst och elektronik, duo med piano eller andra instrument, eller röstensemble, inklusive delar av Andriessen, Aperghis, Berio, Bussotti, Cage, Castiglioni, Crumb, Curran, Edgerton, Globokar, Kagel, Kurtág, Lachenmann, Ligeti, Rihm, Saariaho, Scelsi, Sciarrino, Stockhausen.

Genom samarbeten med kompositörer och deltagande i olika workshops med fokus på nutida musik började hon utforska olika språk och införlivade olika komponenter i sina föreställningar, från bildkonst till elektronik.

Förutom nationella och internationella uppträdanden och konserter, operahus och festivaler för nutida musik har hon sjungit flera uruppföranden skrivna för henne. Hon har arbetat tillsammans med kompositörer som Corrado, Curran, De Pasquale, Edgerton, Favali, Globokar, Nicoli, Scheipner, Spinosa, Vaglini, och hon har valts som röst i residens i Stefano Gervasonis workshop för kompositörer i Livorno (2020).

Felicita spelar solo, i duo med pianisten Matteo Bogazzi (“Helmut Duo”) och i ensembler.

Konserter ledde henne till festivaler över hela Italien och Europa: Biennale di Venezia (Italien), International Stockhausen-Summerclasses (Kürten, Tyskland), Musica Futura (L'Aquila, Italien), Suoni Inauditi och Livorno Music Festival (Livorno, Italien), Nytt musikprojekt (San Marino), Contrasti MotoContrario (Trento, Italien), Rondò av Divertimento Ensemble (Milano, Italien), New Made Week (Rovigo, Italien), Sound Spaces (Malmö, Sverige), Camino Contro Corrente (Camino al Tagarlamento , Italien).

Som operasolist sjöng hon Britten, Menotti, Puccini och hade urpremiär på två nya operaor på Biennale di Venezia 2018 (av kompositörerna Sofia Avramidou och Elisa Corpolongo).

Hon framförde också musikteaterstycken (Histoire du Soldat av Stravinskij, Fasad av Walton, Chansons de Bilits av Debussy, Platero y Yo av Castelnuovo Tedesco).

 

År 2019 vann hon, i duo med Victor Andrini (bas), ”Special Jury” -priset för föreställningen av In the sky I am walking (Indianerlieder) av Karlheinz Stockhausen vid “Note tra i calanchi” -festivalen i Bagnoregio, Italien.

År 2018 vann hon priset för bästa sångare vid San Marino New Music Project för sin framträdande av stycket för solo-röst Jenseits der Sicherheit av Vinko Globokar. Enligt kompositören var detta det bästa framförandet någonsin.

 

Förutom repertoar för nutida musik arbetar Felicita med professionella sångare och ensembler med fokus på tidig musik och barockmusik och sjöng mästerverk av Bach, Carissimi, Couperin, Händel, Mozart, Vivaldi. Hon har spelat in en CD för Bongiovanni med oratorier av Carissimi (Iudicium Extremum, Jephte).