Gabriel Domingues

Universitetsadjunkt, Adjungerad

Forskningsområden

Nyckelord

Forskning

Batteridrivna fordon (BEV) är ett tydligt alternativ till konventionella fordon som enbart bygger på en förbränningsmotor för att driva dem. Denna teknik bland andra fördelar gör det möjligt att minska bränsleförbrukningen och utsläpp av växthusgaser. Dock deras högre kostnad och reducerade intervall (särskilt i fallet med plug-in och full elfordon) är två stora nackdelar som ännu måste övervinnas.
Nu när tekniken har visat sig vara genomförbara och nästan varje automaker har en hybrid eller full elektrisk lösning i sin portfölj, är nästa logiska steg för att försöka lösa eller åtminstone minska nackdelen nämnts tidigare.


I detta sammanhang insatser har varit plats på bekämpa intervall ångest genom snabb och / eller dynamisk laddning, ökade storleken på energilagring i fordonet och lägga räckviddsförlängarna till drivlinan.


Emellertid har arbetet gjort på kostnadsoptimering av den elektriska drivlinan varit karakterisera för användning av inexakta kostnadsmodeller som kan ge till missvisande resultat. Av denna anledning fokuserar detta arbete på att identifiera och förstå de faktorer som driver kostnaderna för de olika komponenterna i den elektriska drivlinan. Denna förståelse används sedan för att utveckla modeller som beskriver kostnaden för dessa komponenter baserat på ett reducerat antal parametrar. En drivlina optimering är sedan utföras med fördelarna med de utvecklade modellerna.

Dessutom är kostnadseffektiviteten för att integrera laddning och hjälpkomponenter i drivlinan som skall studeras och möjligheter till kostnadsbesparingar på systemnivå ska identifieras.

Det viktigaste resultatet av projektet är att minska systemkostnaden av elektriska och elektrifierade fordon, vilket gör denna teknik mer lockande för potentiella kunder. Detta i sin tur kommer att gynna samhället genom att minska föroreningarna från vägtransporter och beroendet av fossila bränslen.

Senaste forskningsoutput

Meng Lu, Gabriel Domingues‐olavarría, Francisco J. Márquez‐fernández, Pontus Fyhr & Mats Alaküla, 2021 jun 1, I: Energies. 14, 11, 2989.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Francisco J. Marquez-Fernandez, Joschka Bischoff, Gabriel Domingues-Olavarria & Mats Alakula, 2021, I: IEEE Transactions on Transportation Electrification.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Philip Abrahamsson, David Wenander, Mats Alakula, Francisco J. Marquez-Fernandez & Gabriel Domingues-Olavarria, 2020, 2020 IEEE Transportation Electrification Conference and Expo, ITEC 2020. Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc., s. 1191-1196 6 s. 9161573. (2020 IEEE Transportation Electrification Conference and Expo, ITEC 2020).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceeding

Visa alla (18)