Helene Bracht Jörgensen
ForskningsingenjörOckså känd under namnet: Helene Bracht JørgensenForskningsområden
Ämnesklassifikation (UKÄ)
- Markvetenskap
- Ekologi
Nyckelord
- jordbruks jord, jordekologi, extremt väder, svamp och bakterie samhälle i jord
Forskning
Skalbaggar och hoppstjärtar
I min master i biologi vid universitetet i danska Århus fokuserade jag på hur marklevande skalbaggar livnär sig. Därefter arbetade jag inom samma område i ett halvår i Nya Zeeland och utforskade vilken effekt som majs som gmo-behandlats för att stå emot skadeinsekter har på skalbaggarnas fitness.
Under min tid som doktorand vid Lunds universitet och det danska nationella miljöforskningsinstitutet i Silkeborg använde jag bland annat DNA-tekniker för att undesöka hur hoppstjärtar livnär sig. När jag doktorerat tillbringade jag två år vid Centre d’Ecologie Fonctionnelle et Evolutive, CEFE, i Montpellier i Frankrike. Där studerade jag sönderfallet och förruttnelseprocessen av dött organiskt material i tropisk regnskog i Franska Guyana.
Livet under markytan
Jag kom tillbaka till Lunds universitet 2007 och sedan dess har jag ingått i Katarina Hedlunds forskargrupp. Jag har arbetat inom EU-projektet SoilService and Ecofinders, för närvarande arbetar jag med EU-projektet EcoServe. I de här projekten studerar jag mikroorganismer i jordbruksmark som brukas med olika växtföljd runtom i Europa.
Jag har även varit delaktig i Mistraprojektet EviEM som undersökt hur jordbruket påverkar mängden kol som lagras i marken.
Inom och vid sidan av dessa projekt är jag intresserad av biodrivmedel och hur de påverkar marken och de organismer som lever i marken. Jag är dessutom involverad i forskningsfältet BECC där vi studerar vad som händer med biodiversitet och ekosystemtjänster då klimatet förändras.
Senaste forskningsoutput
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift
Forskningsoutput: Tidskriftsbidrag › Artikel i vetenskaplig tidskrift