Joacim Sprung

Universitetslektor

Forskning

I dagsläget arbetar jag med ett projekt “Myths of Nations. The Clash of Futures. 1914-1945" som är organiserat av Prof. Dr. Monika Flacke vid Deutsches Historisches Museum i Berlin. Projektet väntas vara klart 2018.

Mitt konsthistorigrafiska intresse rör sig främst inom tysk konsthistoria samt hur den påverkades eller lät sig influeras av Darwin, Piderit och senare av rasbiologins teser. Vidare undersöker jag bl.a. hur konsthistoria populariserades av Kenneth Clarks dokumentär "Civilisation" samt John Bergers materialistiska motsvarighet "Ways of Seeing".

Jag har under 2012 varit delaktig i forskningsprojektet "Visual Ecocriticism" som främst fokuserade på hur bilder av naturen och klimatförändringar representeras i vetenskap, populärvetenskap och fiktion. Jag är fortfarande intresserad av hur naturkatastrofer och apokalyptiska scenarier används i video-animationer, diagram och illustrationer i tidskrifter såsom Nature och National Geographic, i tv-kanaler som Animal Planet och i samtida film.

Ett utdraget och långsamt projekt behandlar skolans visuella kultur utifrån ett historiskt perspektiv. Åksådningstavlor, skolplanscher, experimentlådor och andra didaktiska hjälpmedel som kan relateras till åskådningsundervisningens utveckling från Comenius fram tills i dag undersöks och analyseras.

Vidare arbetar jag ytterst långsamt med en kritisk kommentar av den tyske konst- och kulturhistoriken Aby Warburg's ofullbordade text "Mnemosyne Einleitung från 1929.

Senaste forskningsoutput

Joacim Sprung, 2016, Elsebeth Jørgensen. Bergen: Hordaland Kunstsenter, Bergen, Vol. 4. s. 38-63 (Dublett).

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKapitel samlingsverk

Joacim Sprung, 2013, (Submitted) I: Hæfter for Gæstfrihed. No. 7

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Joacim Sprung, 2013, (Submitted) I: Hæfter for Gæstfrihed. No. 7

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (14)