Karolina Enquist Källgren

Postdoktor

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Humaniora

Forskning

Mina huvudsakliga forsknignsinrtessen berör frågor om historieteori och kunskapsteori. Jag arbetar för tillfället med två olika projekt som på olika sätt berör kunskapscirkulation. Min avhandling undersökte den spanska filosofens María Zambranos (1904-1991) subjektsteori, och kontextualiesrade hennes tänkande i relation till exil. Sedan några år tillbaka är jag involverad i publikationen av hennes samlade verk, och jag arbetar på en monografi baserad på min avhandling för internationell publikation.

 

Vidare är jag involverad i ett spanskt forskningsprogram som undersöker det filosofiska och kulturella arvet av den spanska exilen efter 1939. Inom ramen för detta större projekt arbetar jag med en undersökning av relationen mellan spanska och tyska exiliker och ny-kantianismens överlevnad som filosofiskt projekt efter andra världskriget.

 

Inom ramen för min post doc arbetar jag med ett annat projekt som också berör kunskapscirkulation. Där undersöker jag relationen mellan teologi och kvantfysik i slutet av tjugotalet, genom en studie av den spanske teologen Xavier Zubiris vistelse vid Max Planck-seminariet i Berlin, som vid den tiden leddes av Erwin Schrödinger. Syftet är att undersöka hur begrepp som objektivitet, visualiserbarhet ovh vision rörde sig mellan teologi och fysik, och bidrog till att legitimera kvantfysik som en ny vetenskap.

Senaste forskningsoutput

Karolina Enquist Källgren, 2019 maj 15, Palgrave Macmillan. 177 s.

Forskningsoutput: Bok/rapportBok

Karolina Enquist Källgren, 2019, (Accepted/In press) European Disintegration. Moberg, A. (red.). 32 uppl. Göteborg: Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet, Vol. 2018. s. 27-30 4 s.

Forskningsoutput: Kapitel i bok/rapport/Conference proceedingKonferenspaper i proceeding

Karolina Enquist Källgren, 2018 feb 2, (Unpublished). 8 s.

Forskningsoutput: KonferensbidragAnnan

Visa alla (3)