Kristina E M Persson

Universitetslektor, överläkare

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Medicin och hälsovetenskap

Nyckelord

  • Malaria, Babesia, Parasit, Immunitet, antikroppar, värd-patogen

Forskning

Malaria är ett stort problem globalt och många människor dör varje år. Det orsakas ofta av parasiten Plasmodium falciparum, som sprids med hjälp av myggor. Resistens mot de mediciner som används är ett ökande problem. Om man förstår hur immunitet mot malaria uppstår, kan man tillverka ett vaccin mot sjukdomen. Som det är nu måste man ha malaria många gånger (och överleva varje gång!) innan man blir immun. Vi har tagit fram en ny metod för att undersöka malaria-specifika B-celler direkt från blodprov, med hjälp av flödescytometri, och vi har funnit att många av B-cellerna är atypiska vilket kan vara en del av förklaringen till att det tar så lång tid att bli immun mot malaria. För att ta reda på mer om detta, har vi pågående studier av patienter med malaria både i Sverige och i Uganda. Vi har också projekt där vi undersöker hur malariaparasiter tar sig in i röda blodkroppar, och vilka antikroppar som är funktionella och som kan stoppa detta. Detta görs i samarbete med Prof Martin L Olsson och Docent Jill Storry vid Transfusionsmedicin.

 I gruppen finns tre doktorander, två som jobbar med malaria och en som arbetar med Babesia. Den senare är mycket lik malariaparasiten i mikroskopet, men sprids i Sverige med fästingar. Babesia orsakar en febersjukdom som kan bli livshotande hos immunsupprimerade, och det är troligen underdiagnosticerat i Sverige. Det kan också spridas med blodtransfusion. Vi har en pågående studie där vi ska ta reda på hur mycket Babesia som finns hos människor som blir mycket fästingbitna.

För dig som vill se en liten film om Babesia, och hur man skyddar sig mot fästingar: https://players.brightcove.net/3193745440001/default_default/index.html?videoId=6046923423001

Senaste forskningsoutput

Joel Svensson, Lazarevic, V., Bläckberg, J., Martin Olsson & Kristina Persson, 2019 jun 28, Lakartidningen, 116.

Forskningsoutput: Bidrag till övrig tidskrift/dags- eller nyhetstidningArtikel i facktidskrift eller populärpress

Reiling, L., Boyle, M. J., White, M. T., Wilson, D. W., Feng, G., Weaver, R., Opi, D. H., Kristina E.M. Persson, Richards, J. S., Siba, P. M., Fowkes, F. J. I., Takashima, E., Tsuboi, T., Mueller, I. & Beeson, J. G., 2019 feb 5, I : Nature Communications. 10, 1, 610.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Sundling, C., Rönnberg, C., Yman, V., Asghar, M., Jahnmatz, P., Lakshmikanth, T., Chen, Y., Mikes, J., Forsell, M. N., Sondén, K., Achour, A., Brodin, P., Kristina E.M. Persson & Färnert, A., 2019, I : JCI Insight. 4, 9, e126492.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (47)