Marie Dacke

Professor

Forskningsområden

Ämnesklassifikation (UKÄ)

  • Zoologi

Forskning

Efter min postdoc vid Australian University i Canberra kom jag 2007 tillbaka till biologiska institutionen i Lund och Syngruppen, där jag nu är professor.

Vill förstå hur djur orienterar

Jag har alltid varit intresserad av att utveckla metoder för att mäta synförmågan hos olika organismer. Såväl hos insekter och fiskar som hos spindlar och människor. Metoderna gör det möjligt att kvantitativt mäta beteendemässiga reaktioner på visuella stimuli. Sedan går det att dra slutsatser om vilka underliggande nervmekanismer som är orsaken.

Målet med många av mina forskningsprojekt är att försöka förstå hur olika organismer navigerar och tar sig fram på ett säkert. Oavsett om det är i luften, i vattnet eller på land. För att undersöka detta studerar jag hur synen är designad och vilka nerver och nervbanor som styr. För att verkligen förstå de här systemen behövs jämförande studier av synen hos djur med olika ekologisk och evolutionär bakgrund.

Brinner för att sprida kunskap

Ett av mina nuvarande forskningsprojekt fokuserar på kompassystem hos både nattaktiva och dagaktiva djur. Mitt modelldjur är den hårt arbetande dyngbaggen. Med en hjärna mindre än ett riskorn har dyngbaggar förmågan att orientera rätt med hjälp av Vintergatans ljus.

Jag brinner för att sprida forskning och ny kunskap till allmänheten. Jag deltar återkommande i panelen i programmet Studio Natur på SVT och jag regisserar och uppträder med universitetets biologishow, både i Sverige och utomlands. Jag gillar även att på några få minuter försöka presentera min forskning och mina resultat i så kallade science slams.

Senaste forskningsoutput

Marie Dacke, Emily Baird, Basil El Jundi, Eric J. Warrant & Marcus Byrne, 2021, I: Annual Review of Entomology. 66, s. 243-256 14 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragÖversiktsartikel

Marie Dacke, Basil el Jundi, Yakir Gagnon, Ayse Yilmaz, Marcus Byrne & Emily Baird, 2020 nov, I: Animal Cognition. 23, 6, s. 1161-1175 15 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Lana Khaldy, Claudia Tocco, Marcus Byrne, Emily Baird & Marie Dacke, 2020 maj, I: Journal of Comparative Physiology A: Neuroethology, Sensory, Neural, and Behavioral Physiology. 206, 3, s. 327-335 9 s.

Forskningsoutput: TidskriftsbidragArtikel i vetenskaplig tidskrift

Visa alla (70)